Tahliye Davası: Kiracının Tahliyesi ve Kiracıyı Çıkarma Yolları

Kiracı ve ev sahibi arasındaki hukuki meselelerden birisi tahliye davalarıdır. Kiracıların ev sahiplerine karşı hakları olduğu gibi ev sahiplerinin de kiracılara karşı hakları bulunmaktadır. Bu makalede, tahliye davası nedir, kiracının tahliyesi ve kiracıyı çıkarma yolları nelerdir gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Tahliye Davası Nedir?

Tahliye davası, kiracının ev sahibi tarafından kanundan veya sözleşmeden doğan sebeplerle evden çıkartılması için açılan davadır. Kira borcunun ödenmemesi, evin tahrip edilmesi veya kiracının sözleşmede belirtilen kurallara uymaması haklı sebeplere örneklerdir. Sözleşmeye aykırılığın dışında kanundan doğan tahliye imkanları da mevcuttur. Örneğin, 10 yıllık kira uzama süresinin sonunda kiraya veren, gerekçe göstermeksizin kiracıyı tahliye imkanına sahiptir.

Kiracının Tahliyesi Nasıl Olur?

Kiracının tahliyesi, ev sahibinin mahkemeden alacağı bir tahliye kararı ile gerçekleştirilecektir. Eğer kiracı sözleşmede belirtilen kurallara uymazsa ev sahibi tahliye davası açarak kiracının evden çıkmasını talep edecektir. Sözleşmeye veya kanuna aykırılık sebebiyle tahliye davası açma imkanı vardır. Herhangi bir aykırılık olmasa da kanunun tahliyeye imkan verdiği haller de mevcuttur.

Mahkeme, tahliye davasında ev sahibinin talebine uygun olarak karar verirse bu karara ”tahliye kararı” denir. Kiracı bu karar ile birlikte taşınmazı boşaltmalıdır. Boşaltılmadığı takdirde icra müdürlüğü aracılığı ile kiracının tahliyesi sağlanacaktır.

Kiracıyı Çıkarma Yolları Nelerdir?

Vatandaşlar arasında en çok sorulan hususlardan birisi kiracıyı çıkarmanın yollarıdır. Kira hukuku Türk Borçlar Kanunu‘nda çok sıkı şekilde düzenlenmiştir. Kiraya verenin kanunda gösterilen sebepler olmaksızın kiracıyı tahliye etmesi mümkün değildir. Zira kanunda kiracıya geniş haklar tanınırken kiraya verene daha sınırlı haklar tanınmıştır. Bunun sebebi, kanun koyucunun kiracıyı koruma çabasıdır. Çünkü kanun koyucu, sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak güçsüz konumda olanı koruma eğilimindedir.

Kiracı Hangi Hallerde Tahliye Edilebilir?

Haklı tahliye sebepleri Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir. Kiracının tahliye edilebilmesi için aşağıdaki şartlardan birisinin varlığı gerekir.

Kiracının tahliye edilmesi için haklı sebepler Kanun’da sınırlı sayıda sayılmıştır ve bunlar yukarıdakilerden ibarettir.

Tahliye Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Görevli ve yetkili mahkeme, kiralanan taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemeleridir.

İcra takibinde ise yetkili icra müdürlüğü taşınmazın bulunduğu yer icra müdürlüğüdür.

Tahliye Davasında Masraflar

Tahliye davasında dava harcı nispi orandadır ve bir yıllık kira bedeli üzerinden hesaplanır. Dava harcının haricinde taraflar, dinlenmesini talep ettiği tanıkların ücretini karşılar. Ayrıca bilirkişi ücretlerini, keşif, tebligat gideri gibi yargılama giderlerini karşılamak zorundadır.

Tahliye Davasında Avukat Zorunlu Mudur?

Hukukumuzda davaların avukat aracılığı ile açılması kural olarak zorunlu değildir, ancak bir davanın kazanılabilmesi için yalnızca haklı olmak yeterli olmayacaktır. Avukat, vatandaşın mahkeme huzurundaki vekilidir. Davanın açılmasından itibaren birçok usul kuralının yerine getirilmesi gerekir. Davanın ispatına yarayacak olan delillerin usul hukuku kurallarına uygun olarak mahkemeye sunulmalıdır.

Aynı zamanda dosyadaki tüm gelişmelerin takip edilmesi önemlidir. Ara kararların yerine getirilmesi gerekir. Dosyanın eksiksiz şekilde tekemmül edebilmesi için sıkı bir şekilde takibi önemlidir.

Avukatlar, profesyonel olarak davalarla ilgilenir. Bu süreçlerin usul hukukuna uygun olarak sıkı bir şekilde takip edilmesini sağlamaktadırlar. Avukat, müvekkillerinin ek hiçbir işlem yapmasına gerek kalmadan davaları başından sonuna kadar takip etmektedirler. Buna istinaf ve temyiz aşamaları dahildir. Dava süreçlerinin tamamen avukat tarafından profesyonel şekilde takip edilebilmesi için avukata vekaletname verilir. Yazımızın konusunu oluşturan gayrimenkul davası için uzman bir gayrimenkul avukatına danışılması önemlidir. Böylece olası problemlerin önüne geçilmesini sağlanır. Fethiye gayrimenkul avukatı, davayı usul kurallarına uygun bir şekilde yürütecek ve nihayete erdirecektir.

Tahliye Davası Avukat Ücreti

Açmak istediğiniz davanın veya tarafı olduğunuz davanın konusuna göre avukatlık ücreti değişebilecektir. Her davanın iş yükü ve çalışma süreci birbirinden farklıdır. Avukatlar, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin altında bir ücret karşılığında iş üstlenemezler. Fethiye gayrimenkul avukatı olarak sunulan hizmetler karşılığında müvekkillerin koşullarına uygun olarak çeşitli ödeme imkanları sağlanmaktadır. Müvekkilin tatmin olacağı şekilde uygun çözümler üretilmektedir.

Tahliye davası avukat ücreti hakkında Fethiye gayrimenkul avukatı ile görüşmek için bize ulaşabilirsiniz ve hizmetlerimizle ilgili daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için sitemizi inceleyebilirsiniz. Gayrimenkul hukuku ile ilgili problemleriniz hakkında ofisimize başvurmak için info@kocatepe.av.tr adresine mail gönderebilir veya 0506 773 3969 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Sitemizin iletişim kısmından bize ulaşarak Fethiye gayrimenkul avukatı çalışmaları ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir