Kira Ödemeyen Kiracı Tahliyesi (Tahliye Davası)

Kira sözleşmesi her iki tarafa da bazı hak ve yükümlülükler yükler. Tarafların birtakım ana borçları vardır. Kiraya veren, kiralanan şeyi sözleşmeye ve kanuna uygun şekilde kiracının istifadesine sunma yükümlülüğü altındadır. Kiracının ise kira bedelini ödeme yükümlülüğü vardır. Kira bedelinin ödenmemesi veya ödemede gecikme haline kiracının temerrüdü söz konusu olur. Kira ödemeyen kiracı tahliyesi nasıl olur ? Kirasını ödemeyen kiracı evden nasıl çıkarılır ? Kiranın ödenmemesi tahliye sebebi midir ? Tahliye davası nasıl açılır ? Bu yazımızda konut ve çatılı iş yerleri açısından bu sorulara yanıt vermeye çalışacağız.

Kira Bedelinin Ödenmemesi Halinde Ev Sahibinin Hakları Nelerdir ? Kiracının Temerrüdü Nedir ?

Kira bedeli ödemek, kiracının asli borcudur. Kiracı, kira bedelini zamanında ve tam olarak ödemekle yükümlüdür. Bu borca riayet edilmemesi kira sözleşmesine ve kanuna aykırılık oluşturacaktır. Türk Borçlar Kanunu’nda bu durum ”kiracının temerrüdü” olarak anılmaktadır. Böyle bir durumda ev sahibinin, bir diğer deyişle kiraya verenin başvurabileceği hukuki yollar mevcuttur. Bu yollar aşağıdaki gibidir :

  • Kiranın ödenmemesi sebebiyle ihtarname gönderilmesi veya kirasını ödemeyen kiracıya icra takibi başlatılması ve
  • İki haklı ihtar gönderilmesi

Kiracının Kira Ödememesi Sebebiyle İhtarname

Kiracının yalnızca kira bedelini ödemesi değil, zamanında ve tam olarak ödemesi gerekir. Zamanında ödeme, kira sözleşmesinde tarafların anlaştığı ödeme günüdür. Dolayısıyla kirasını gününde ödemeyen kiracıya da bu ihtarname gönderilebilecektir.

Türk Borçlar Kanunu’nun 315. maddesinde bu durum açıklanmıştır ve kiracının temerrüdü başlıklı madde hükmü aşağıdaki gibidir.

Kiracının temerrüdü
MADDE 315-
Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya
yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu
sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.
Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz
gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye
başlar.

Kiracıya gönderilecek ihtarnamenin, kanun maddesinde bahsedilen şartları içermesi gerekmektedir. İhtarnamede kiracıya kirayı ödemesi için en az 30 günlük süre verilecektir. Bu süre içerisinde ödeme yapılmazsa kiraya veren tahliye davası açma hakkına sahip olur. Böylece kiraya veren kiracıyı mahkeme kararıyla çıkarabilecektir. Peki, kiraya veren bu ihtarnameyi göndermiş fakat kiracı kendisine verilen 30 günlük süre içerisinde kirasını ödemişse ne olacaktır ? Bu halde de gönderilen bu ihtarname, iki haklı ihtarnameden birisini teşkil eder. ”İki haklı ihtar sebebiyle tahliye” konulu yazımızı buradan inceleyebilirsiniz.

Kirasını Ödemeyen Kiracıya İcra Takibi

Kira bedelini ödemeyen kiracıya gecikme veya ödememe sebebiyle ihtar göndermenin bir alternatifi mevcuttur. Kiracıya direkt olarak icra takibi başlatılabilecektir. Bu halde icra müdürlüğü ihtaratlı ödeme emri gönderecek ve kiracıya 30 günlük ödeme süresi tanıyacaktır. Kiracı 30 gün içerisinde ödeme yapmazsa icra müdürlüğünden tahliye talep edilmesi gerekir. Böylece icra müdürlüğü kiracıyı tahliye edecektir.

Kiracı 30 gün içerisinde kirayı öderse, gönderilen ödeme emri, iki haklı ihtarnameden birisini teşkil edecektir. ”İki haklı ihtar sebebiyle tahliye” konulu yazımızı buradan inceleyebilirsiniz.

İki haklı ihtar Sebebiyle Kiracının Çıkarılması

Bir kira dönemi içerisinde ve farklı aylar için iki adet haklı ihtarname gönderen kiraya veren, tahliye davası açarak kiracının tahliyesini talep edebilecektir. Yukarıda açıklandığı gibi, icra ödeme emri de ihtar yerine geçecektir. Kiracının temerrüdü iki kez tekrarlanması halinde bu davanın açılması mümkündür. İki haklı ihtar sebebiyle tahliye daha geniş bir konudur. Bu sebeple bu konuyu farklı bir yazımızda ele aldık. Bu yazı için tıklayınız.

Tahliye Davası Görevli ve Yetkili Mahkeme

Görevli ve yetkili mahkeme, kiralanan taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemeleridir.

Tahliye taahhütnamesi icra takibinde ise yetkili icra müdürlüğü taşınmazın bulunduğu yer icra müdürlüğüdür.

Tahliye Davasında Avukat Zorunlu Mudur?

Hukukumuzda davaların avukat aracılığı ile açılması kural olarak zorunlu değildir, ancak bir davanın kazanılabilmesi için yalnızca haklı olmak yeterli olmayacaktır. Avukat, vatandaşın mahkeme huzurundaki vekilidir. Davanın açılmasından itibaren birçok usul kuralının yerine getirilmesi gerekir. Davanın ispatına yarayacak olan delillerin usul hukuku kurallarına uygun olarak mahkemeye sunulmalıdır.

Aynı zamanda dosyadaki tüm gelişmelerin takip edilmesi önemlidir. Ara kararların yerine getirilmesi gerekir. Dosyanın eksiksiz şekilde tekemmül edebilmesi için sıkı bir şekilde takibi önemlidir.

Avukatlar, profesyonel olarak davalarla ilgilenir. Bu süreçlerin usul hukukuna uygun olarak sıkı bir şekilde takip edilmesini sağlamaktadırlar. Avukat, müvekkillerinin ek hiçbir işlem yapmasına gerek kalmadan davaları başından sonuna kadar takip etmektedirler. Buna istinaf ve temyiz aşamaları dahildir. Dava süreçlerinin tamamen avukat tarafından profesyonel şekilde takip edilebilmesi için avukata vekaletname verilir. Yazımızın konusunu oluşturan gayrimenkul davası için uzman bir gayrimenkul avukatına danışılması önemlidir. Böylece olası problemlerin önüne geçilmesini sağlanır. Fethiye gayrimenkul avukatı, davayı usul kurallarına uygun bir şekilde yürütecek ve nihayete erdirecektir.

Tahliye Davası Avukat Ücreti

Açmak istediğiniz davanın veya tarafı olduğunuz davanın konusuna göre avukatlık ücreti değişebilecektir. Her davanın iş yükü ve çalışma süreci birbirinden farklıdır. Avukatlar, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin altında bir ücret karşılığında iş üstlenemezler. Fethiye gayrimenkul avukatı olarak sunulan hizmetler karşılığında müvekkillerin koşullarına uygun olarak çeşitli ödeme imkanları sağlanmaktadır. Müvekkilin tatmin olacağı şekilde uygun çözümler üretilmektedir.

Tahliye davası avukat ücreti hakkında Fethiye gayrimenkul avukatı ile görüşmek için bize ulaşabilirsiniz ve hizmetlerimizle ilgili daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için sitemizi inceleyebilirsiniz. Gayrimenkul hukuku ile ilgili problemleriniz hakkında ofisimize başvurmak için info@kocatepe.av.tr adresine mail gönderebilir veya 0506 773 3969 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Ayrıca sitemizin iletişim kısmından bize ulaşarak Fethiye gayrimenkul avukatı çalışmaları ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Kira Ödemeyen Kiracı İçin İhtarname Örneği 2023 (Kirayı Geciktiren Kiracıya İhtarname)

Kira bedelini ödemeyen veya kira bedelini geciktiren kiracıya gönderilebilecek ihtarname örneğini ayrı bir makalemizde ele aldık. Örnek ihtarname için tıklayınız.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir