Tahliye Taahhütnamesi ile Kiracının Tahliyesi

Yalnızca kira süresinin bitmesi gerekçesiyle kiracının tahliye edilmesi mümkün değildir. Ev sahibinin kiracıyı tahliye edebilmesi için haklı sebepler kanunda sınırlı sayıda sayılmıştır. Bu sebeplerden birisi mevcutsa kiraya verenin açacağı tahliye davası olumlu sonuçlanabilecektir. Kiraya verenin, mahkeme kararı olmaksızın kiracısını çıkartma olanağı yoktur. Bu yazımızın konusunu, kanunda sayılan kiracıyı tahliye etme yollarından birisi : tahliye taahhüdü oluşturmaktadır. Yazılı tahliye taahhütnamesi imzalayan kiracı, taahhüt ettiği tarihte kiralananı boşaltmak zorundadır.

Tahliye Taahhütnamesi Nedir ?

Kiracının kendi isteğiyle ve gönüllü olarak evden çıkmayı taahhüt ettiği bir belgedir. Kiracı, bu belgeyi imzalayarak ev sahibine belirli bir tarihte ve belirli şartlara uyarak evden ayrılacağını taahhüt eder. Bu şekilde, ev sahibi tahliye davası açmadan ve uzun süreçlerle uğraşmadan kiracısını çıkarabilmektedir. Türk Borçlar Kanunu‘nda bu husus şöyle düzenlenmiştir.

MADDE 352- Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı,
kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya
veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava
açmak suretiyle sona erdirebilir.

Görüleceği üzere kiraya veren, kiracının kendisine imzalayıp verdiği tahliye taahhüdüne dayanarak taşınmazın tahliyesini isteyebilecektir.

Tahliye taahhüdü almak, kiracının tahliye edilmesinde hızlı ve kolay bir yöntemdir. Ancak taahhütnamenin hazırlanması ve imzalanması sürecinde, tarafların haklarına ve yasal yükümlülüklerine dikkat etmeleri önemlidir. Tahliye taahhütnamesinin doğru bir şekilde hazırlanması ve imzalanması gerekir. Böylece taraflar arasında anlaşmazlıkların çıkmasını ve hukuki sorunların ortaya çıkmasını önleyecektir.

Tahliye taahhüdünün geçerlilik şartları vardır. Geçerlilik şartlarına uymayan belge, kiracıyı çıkarmak için kullanılamayacaktır.

Tahliye Taahhütnamesi Geçerlilik Şartları Nelerdir ?

Geçerlilik şartları şu şekilde sayılabilecektir :

  1. Yazılı olmalıdır.
  2. Kiracı tarafından (veya yasal temsilcisi tarafından) imzalanmalıdır.
  3. Tahliye tarihinin açıkça belirtilmiş olması gerekir.
  4. Kiralanan taşınmazın kiracıya teslim edildiği tarihten sonra düzenlenmesi gerekir.

Tahliye Taahhüdü Veren Kiracı Nasıl Tahliye Edilir ?

Kiracının, kiraya verene (ev sahibine) tahliye taahhüdü vermesi halinde belgede yazan tarihin gelmesi ile kiracı tahliye edilebilecektir. Bunun için iki farklı hukuki başvuru yolu mevcuttur.

  • İcra müdürlüğüne başvurarak icra takibi başlatmak
  • Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açmak

Tahliye Taahhütnamesi İcra Takibi & Tahliye Davası

Tahliye taahhüdüne dayanarak tahliye yoluna gidebilmek başvuru süresi düzenlenmiştir. Buna göre taahhüt edilen tarihten itibaren bir ay içerisinde icra takibi başlatmak veya dava açmak zorunludur. Örneğin kiracı, 01.06.2023 tarihinde kiralanan taşınmazı boşaltmayı taahhüt etmiştir. Ev sahibine verdiği imzalı tahliye taahhütnamesinde de bu açıkça yazılıdır. Kiracı taahhüt ettiği tarihte çıkmazsa kiraya veren bir ay içerisinde icra takibi başlatmalı veya dava açmalıdır. Kiraya veren kiracısını çıkarmak istiyorsa 01.07.2023’e kadar icra takibi başlatacak veya dava açacaktır.

Tahliye Taahhütnamesi Noterde Yapılması Zorunlu Mu ?

Tahliye taahhüdünün noterde düzenlenmesi veya onaylanması zorunlu değildir. Ancak tahliye taahhütnamesi ile icra takibi başlatıldığında veya dava açıldığında kiracı, noter onayı olmayan belgedeki imzasını inkar edebilecektir. Bir diğer deyişle, imzanın kendisine ait olmadığını ileri sürebilir. Tahliye taahhütnamesinin noterde imzalanması bu sürecin uzamasını engelleyecektir. Çünkü noter huzurunda kiracıdan başkasının bu belgeyi imzalaması mümkün olmayacaktır.

Tahliye Taahhütnamesine İtiraz

Kiracı, kendisine karşı başlatılan icra takibine veya açılan davaya itiraz edebilecektir. Bu itirazların kanunda belirlenen hukuki usullere uygun olarak yapılması gerekecektir. Örneğin itirazların, davaya cevap vermenin veya karşı dava açmanın bazı süreleri, usulleri mevcuttur. Bu usullere uygun hareket edilmemesi, hak kaybına sebep olabilmektedir.

Tahliye Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Görevli ve yetkili mahkeme, kiralanan taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemeleridir.

Tahliye taahhütnamesi icra takibinde ise yetkili icra müdürlüğü taşınmazın bulunduğu yer icra müdürlüğüdür.

Tahliye Davasında Avukat Zorunlu Mudur?

Hukukumuzda davaların avukat aracılığı ile açılması kural olarak zorunlu değildir, ancak bir davanın kazanılabilmesi için yalnızca haklı olmak yeterli olmayacaktır. Avukat, vatandaşın mahkeme huzurundaki vekilidir. Davanın açılmasından itibaren birçok usul kuralının yerine getirilmesi gerekir. Davanın ispatına yarayacak olan delillerin usul hukuku kurallarına uygun olarak mahkemeye sunulmalıdır.

Aynı zamanda dosyadaki tüm gelişmelerin takip edilmesi önemlidir. Ara kararların yerine getirilmesi gerekir. Dosyanın eksiksiz şekilde tekemmül edebilmesi için sıkı bir şekilde takibi önemlidir.

Avukatlar, profesyonel olarak davalarla ilgilenir. Bu süreçlerin usul hukukuna uygun olarak sıkı bir şekilde takip edilmesini sağlamaktadırlar. Avukat, müvekkillerinin ek hiçbir işlem yapmasına gerek kalmadan davaları başından sonuna kadar takip etmektedirler. Buna istinaf ve temyiz aşamaları dahildir. Dava süreçlerinin tamamen avukat tarafından profesyonel şekilde takip edilebilmesi için avukata vekaletname verilir. Yazımızın konusunu oluşturan gayrimenkul davası için uzman bir gayrimenkul avukatına danışılması önemlidir. Böylece olası problemlerin önüne geçilmesini sağlanır. Fethiye gayrimenkul avukatı, davayı usul kurallarına uygun bir şekilde yürütecek ve nihayete erdirecektir.

Tahliye Davası Avukat Ücreti

Açmak istediğiniz davanın veya tarafı olduğunuz davanın konusuna göre avukatlık ücreti değişebilecektir. Her davanın iş yükü ve çalışma süreci birbirinden farklıdır. Avukatlar, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin altında bir ücret karşılığında iş üstlenemezler. Fethiye gayrimenkul avukatı olarak sunulan hizmetler karşılığında müvekkillerin koşullarına uygun olarak çeşitli ödeme imkanları sağlanmaktadır. Müvekkilin tatmin olacağı şekilde uygun çözümler üretilmektedir.

Tahliye davası avukat ücreti hakkında Fethiye gayrimenkul avukatı ile görüşmek için bize ulaşabilirsiniz ve hizmetlerimizle ilgili daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için sitemizi inceleyebilirsiniz. Gayrimenkul hukuku ile ilgili problemleriniz hakkında ofisimize başvurmak için info@kocatepe.av.tr adresine mail gönderebilir veya 0506 773 3969 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Sitemizin iletişim kısmından bize ulaşarak Fethiye gayrimenkul avukatı çalışmaları ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Tahliye Taahhütnamesi Örneği 2023

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ

KİRACI (Taaahhüt Eden) : …. (TCKN: …)

KİRAYA VEREN   (Mal Sahibi) : …. (TCKN: ….)

MECURUN ADRESİ: ….. Fethiye/MUĞLA

TAHLİYE TARİHİ   : …/…/…

…/…/…. tarihli kira akdine binaen yukarıdaki adreste kiracı olarak oturmaktayım. Kira sözleşmesine konu taşınmaz, Kira sözleşmesinin imzalandığı tarih olan …/…/…. tarihinde tarafıma teslim edilmiş olup halihazırda Mecur’u kullanmaktayım. Halen kiracı olarak kullanmakta olduğum yukarıda adresi yazılı taşınmazı hiçbir ihtar ve ihbara gerek kalmadan kayıtsız ve şartsız olarak, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 352. Maddesi gereğince,  yukarıda açıkça belirtilen tarihte tahliye edeceğimi ve Mecur’u boş ve sağlam olarak Kiraya Veren’e teslim edeceğimi, mecuru boşaltmaz isem bu halde Kiraya Veren nezdinde doğacak zararların tazmininden sorumlu olacağımı, Kiraya Veren’in icrai takibata geçerek yapacağı tüm masrafları ve tahliyeyi geciktirmemden dolayı uğrayacağı zararı ihtar ve gerek kalmadan nakden ve peşin ödeyeceğimi hür irademle beyan, kabul ve taahhüt ederim. …/…/…

Kiracı (Taahhüt Eden)

İmza

Tahliye taahhütnamesi örneği word versiyonu ve konu ile ilgili hususlarda bilgi almak için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir