10 Yıllık Kiracının Çıkarılması (10 Yıllık Uzama Süresi Sebebiyle Tahliye)

Kiracının çıkarılması, bir diğer deyişle kiracının tahliyesi ancak Türk Borçlar Kanunu’nda gösterilen sebeplerle mümkün olacaktır. Bu sebeplerden birisi de, kira sözleşmesinin 10 yıl boyunca uzamasıdır. 10 yıllık kiracı nasıl çıkarılır ? 10 yıl uzama süresi sebebiyle tahliye nasıl olur ? Kira sözleşmesinin 10 yılı aşkın bir süredir devam etmesi, kiracıyı çıkarmak için bir sebep midir? Kira sözleşmesinin 10 yıl boyunca uzaması halinde kiracı nasıl tahliye edilebilecektir ? Bu makalemizde, bu soruların cevabını arayacağız.

10 Yıllık Uzama Süresi Nedir ?

Bu tahliye sebebi, Türk Borçlar Kanunu‘nun 347. maddesinde düzenlenmiştir. Kira sözleşmesinin 10 yıl boyunca uzatılmış olması halinde söz konusu olacaktır. Bu halde kiraya veren herhangi bir haklı gerekçe göstermeksizin 10 yıllık kiracısını tahliye edebilecektir.

MADDE 347- Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin
süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla
bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi
sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her
uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep
göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın
başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi
sona erdirebilirler.

TBK uyarınca kiraya veren, kiracısını, ancak sözleşmeye veya kanuna aykırı davranışı sebebiyle tahliye edebilecektir. Kira sözleşmesinde kararlaştırılan kira süresinin sona ermiş olması sebebiyle kiracı çıkarılamayacaktır. Kiracı ise sözleşme süresinin sona ermesi ile birlikte sözleşmeyi feshedebilecektir. Dolayısıyla, kiraya verenin kiracısını çıkarmak için haklı bir sebebi yok ise ve kiracı sözleşmeyi feshettiğini kiraya verene bildirmezse kira sözleşmesi aynı koşullar ile bir yıl daha uzamış olacaktır. İşte uzama süresi kavramıyla kast edilen, kira sözleşmesinin tarafların feshetmemesi sebebiyle 10 yıl boyunca birer yıl süre ile uzamasıdır. Aslında, 10 yıllık uzama süresi, bir yıl süreli kira sözleşmesinin ilk yılını da hesaba katınca, kiracının eve girmesinden itibaren 11 yıl geçmesi anlamına gelecektir. Aslında söz konusu olan 10 yıllık kiracı değil, en az 11 yıllık kiracıdır.

Örnek. Kiracı ile 01.01.2023 tarihinde 1 yıl süreli kira sözleşmesi imzalanmıştır. Kiracı 1 yıl sonunda 01.01.2024’te kira süresini doldurmuş olacaktır. Peki, kiraya veren ne zaman TBK 347 hükmüne dayanarak tahliye davası açabilecektir ? 01.01.2034 yılında 10 yıllık uzama süresine dayanılarak tahliye davası açılabilecektir. Böylece 10 yıllık kiracının çıkarılması mümkün olur.

10 Yıllık Kiracı Uzama Süresi Sebebiyle Tahliye Davası Açma Süresi

Bu davayı açabilmek için, kiraya veren tarafından, her uzama yılının bitiminden en az 3 ay önce kiracıya bildirimde bulunulması gerekmekecektir. Bildirimin yazılı olması kanun lafzında aranmamışsa da ispat bakımından önemlidir. Uygulamada genellikle kiracıya bir ihtarname gönderilmek suretiyle bu bildirim yapılmaktadır. Örneğin, 10 yıllık uzama süresinin 01.01.2023 yılında sona ereceğini varsayalım. Bu halde kiraya veren, 29.09.2022 tarihinde kiracıya ulaşacak şekilde bildirimde bulunmalıdır. Bu halde, kira sözleşmesinin sona erdiği 01.01.2023 tarihi itibariyle 10 yıllık uzama süresinin dolması sebebiyle tahliye davası açabilecektir.

10 Yıllık Uzama Süresi Sebebiyle Tahliye Davası Ne Kadar Sürer ?

Bu dava, diğer tahliye davalarına göre daha hızlı sonuçlanacaktır. Çünkü mahkemenin araştırması gereken koşullar sınırlıdır. Mahkeme, kiracıya bildirimin süresinde yapılıp yapılmadığına bakacaktır. Ayrıca, 10 yıllık uzama süresinin doldurulup doldurulmadığını denetleyecektir. Buna göre 10 yıllık kiracı hakkında tahliye kararı verilecektir.

Tahliye Davası Görevli ve Yetkili Mahkeme

Görevli ve yetkili mahkeme, kiralanan taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesidir.

10 Yıllık Uzama Süresi Sebebiyle Tahliye İçin İhtarname Gönderilmesi Gerekli Midir ?

İhtarname gönderilmesi şart değildir. Ancak kanunun deyimi ile, 10 yıllık uzama süresinin dolmasından en az üç ay önce tahliyesi istenecek kiracıya bildirim yapılmalıdır. Bu bildirimin ispat edilebilmesi ve kiracıya süresinde ulaştığının ispat edilebilmesi için noterden ihtarname gönderilmesi yerinde olacaktır. Aksi halde tahliye davası açıldığında bu bildirimin süresine ve usulüne uygun yapıldığı kanıtlanamayacaktır. Bu sebeple 10 yıllık kiracının tahliyesi mümkün olmayacaktır.

10 Yıllık Uzama Süresi Sebebiyle İhtarname Örneği 2023

İHTARNAME

Keşideci : Malik adı ve soyadı (TCKN : …)

Adres : … Fethiye / MUĞLA

Vekili : Av. Mustafa Kocatepe

Muhatap : Kiracı adı ve soyadı (TCKN : …)

Adres : … Fethiye / MUĞLA

Konu : Türk Borçlar Kanunu’nun 347. maddesi uyarınca 10 yıllık uzama süresinin dolması sebebebiyle tahliye ihtarıdır.

AÇIKLAMALAR :

Sayın Muhatap ;

  1. …Mahallesi, … Sokak, No: … Fethiye / MUĞLA adresli taşınmazda …/…/…. başlangıç tarihli bir yıl süreli kira sözleşmesine istinaden oturmaktasınız. Kira sözleşmesi her iki tarafın fesih bildiriminde bulunmaması sebebiyle günümüze dek, 10 yıl süreyle uzamıştır. Müvekkilim ile aranızda akdedilmiş olan kira sözleşmesinin sona erme tarihi ise …/…/2023’tür.
  2. Türk Borçlar Kanunu’muzun 347. maddesinde kiraya verene, kira sözleşmesinin 10 yıl boyunca uzaması halinde bir gerekçe göstermeksizin kiracının tahliyesini talep etme imkanı verilmiştir. Buna göre, kiraya verenin, her uzama yılının bitişinden en az 3 ay önce kiracıya bildirim yapması şarttır. İşbu bildirim yükümlülüğü uyarınca yasal süresi içerisinde işbu ihtarnameyi keşide etmekteyiz.
  3. Kira sözleşmesinden doğmuş olan ve doğacak olan her türlü alacak ve dava haklarımız saklı kalmak üzere, kira sözleşmesinin sona erme tarihi olan …/…/…. tarihinden itibaren kira sözleşmesinin yenilenmeyeceğini, en geç bu tarih itibariyle taşınmazı tahliye ederek Müvekkil’e teslim etmeniz gerektiğini, aksi halde Türk Borçlar Kanunu’nun 347. maddesi uyarınca gerekli yasal yollara başvurulacağını ihtaren bildiririz. …/…/….

Keşideci … Vekili

Av. Mustafa Kocatepe

Sayın noter, üç nüshadan ibaret işbu ihtarnamenin bir nüshasının muhataba hızlı tebligat (APS) ile tebliğini, bir nüshasının tebliğ şerhi ile birlikte tarafımıza verilmesini ve bir nüshanın dairenizde saklanmasını arz ederiz. Saygılarımla. …/…/….

Tahliye davası hakkında Fethiye gayrimenkul avukatı ile görüşmek için bize ulaşabilir, hizmetlerimizle ilgili daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için sitemizi inceleyebilirsiniz. Gayrimenkul hukuku ile ilgili problemleriniz hakkında ofisimize başvurmak için 0506 773 3969 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Veya info@kocatepe.av.tr adresine mail gönderebilirsiniz. Ayrıca sitemizin iletişim kısmından bize ulaşabilirsiniz. Böylece, 10 yıllık kiracının çıkarılması, diğer bir deyişle 10 yıllık kiracının tahliyesi hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir