2B Arazisi Nedir ? (2B Arazisi Davası)

2B arazileri, Türkiye’nin hemen her yerinde bulunan, toplumu yakından ilgilendiren bir konu. Bu yazımızda bu konuları ele alacağız. 2B orman arazisi nedir ? Bu arazilerin satışı mümkün müdür ? 2B arazinin satışı nasıl yapabilirsiniz ? Milli emlak Müdürlüğü’ne 2B başvurusu nasıl yapabilirsiniz ? 2B arazilerle ilgili hukuki hakların korunması için hangi yollara başvurabilirsiniz ?

2B Arazisi Nedir ?

6831 sayılı Orman Kanunu‘nun 3302 sayılı yasa ile değişik 2/B hükmünün uygulanması sonucunda oluşur. 31.12.1981 tarihinden önce orman niteliğini kaybetmiş olduğu tespit edilen arazilerdir. Tarım, hayvancılık gibi amaçlarla kullanılmasında yarar bulunan bu araziler Devlet tarafından orman sınırları dışına çıkarılırlar. Maliye Hazinesi adına kaydedilirler. Halk arasında 2B arazi olarak anılmaktadır. Bu araziler, 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 2/B maddesinde düzenlenmesi sebebiyle 2B arazi olarak bilinmektedir. İlgili kanun maddesi aşağıdaki gibidir ;

Orman Kanunu Madde 2 :

”Orman sayılan yerlerden:

A) (…)

B) 31/12/1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş yerlerden; tarla, bağ, bahçe, meyvelik, zeytinlik, fındıklık, fıstıklık (antep fıstığı, çam fıstığı) gibi çeşitli tarım alanları veya otlak, kışlak, yaylak gibi hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanları Orman sınırları dışına çıkartılır.
Orman sınırları dışına çıkartılan bu yerler Devlete ait ise Hazine adına, hükmi şahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ise bu müesseseler adına, hususi orman ise sahipleri adına orman sınırları dışına çıkartılır. Uygulama kesinleştikten sonra tapuda kesin tashih ve tescil işlemi yapılır. Bu yerler dışında orman sınırlarında hiçbir suretle daraltma yapılamaz.”

Kullanım Kadastrosu Nedir ?

Orman sınırları dışına çıkarılan ve kesinleşen 2B sahasında bulunan arazilerde 5831 sayılı Yasa ile 3402 sayılı Yasa’ya eklenen Ek 4. maddesi ve 6292 sayılı Yasa’nın 11. maddesi kapsamında işlem yapılır. Halk arasında ”kullanım kadastrosu” olarak bilinen işlemdir. Kullanım kadastrosu; 2B arazinin fiili kullanım durumu, muhdesat ve kullanıcılarının belirlenmesi amacıyla yapılacaktır. Taşınmaz üzerinde bulunan evler, ağaçlar ve her türlü muhdesatı kime ait olduğu tespit edilecektir. Ayrıca, arazinin fiilen kimin tarafından kullanıldığı tespit edilecektir.

2B Arazisi Kullanıcısı Nedir ? 2B Arazisinin Kullanıcısı Olmak Ne İşe Yarar ?

Kullanım kadastrosu sonucunda, 2B arazisini bilfiil kullanan kişiler kadastro tespit tutanağının ve tapu kütüğünün beyanlar hanesine kaydedilecektir. Bu sayede kişi Maliye Hazinesinin mülkiyetine kaydedilen 2B arazisinin kullanıcısı sıfatını kazanır. Bu araziyi Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından satışı yapıldığında öncelikli olarak satın alabilecektir. Yani kadastro tespit tutanağının beyanlar hanesine kullanıcı olarak ismi yazılan kişi, araziyi öncelikli olarak satın alma imkanına kavuşmaktadır. Fiilen ve asli olarak zilyet olan kişi, kadastro tespit tutanağının ve tapu kütüğünün beyanlar hanesine taşınmazın kullanıcısı olarak tescil edilecektir.

2B Davası Nedir ? (Kadastro Tespitine İtiraz Davası)

Halk arasında 2B davası olarak anılır. Hukuki uygulamadaki ismiyle ”kadastro tespitine itiraz davası” hak sahipliği bakımından önemlidir. Maliye Hazinesi adına orman sınırları dışına çıkarılan 2B arazisini öncelikli satın alma hakkı arazinin fiili kullanıcısına aittir. Kadastro tespit tutanağında, beyanlar hanesine kullanıcı olarak ismi yazılmayan fakat hak iddia eden kişi davayı açabilir. Bu sebeple dava açmakta hukuki yararı olan kişilerin kadastro tespitine itiraz davası açması mümkündür. Bu davada davacı, 2B arazisinin fiili kullanıcısı olduğunu ispat edecektir. Barsa gayrimenkul üzerindeki muhdesatın kendisine ait olduğunu ispat etmeye çalışır. Davanın kazanılırsa kadastro tespit tutanağının ve tapu kütüğünün beyanlar hanesine kullanıcı olarak davacının ismi kaydedilecektir. Davacı, 2B arazisi Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından satışa çıkarıldığı takdirde öncelikli olarak satın alabilecektir. Kullanıcı olan kişi, 2B arazisi üzerindeki hak sahipliğini bir başkasına devredilebilmektedir. Kadastro tespitine itiraz davası, 2B davası hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.

2B Arazi Satışı & 2B Arazi Alınır mı ? Nasıl Alınır ?

2B arazisinin satışı hakkında ikili bir ayrım yapmak gerekir. Bu araziler Maliye Hazinesi adına tapuya kaydedilmekte ve mülkiyeti devlete ait olmaktadır. Dolayısıyla bu arazilerin mülkiyetini ancak devlet devredebilecektir.

Ancak 2B arazinin tapu kütüğünde ismi yazılı olan kullanıcı tarafından kullanıcılık hakkının devri mümkündür. Aynı zamanda devletten öncelikli satın alım hakkının devredilmektedir.

2B Arazinin Milli Emlak Genel Müdürlüğünden (Devletten) Satın Alınması

Kadastro tespit tutanağının beyanlar hanesinde kullanıcı olarak ismi yazılı kişilerin. 2B arazisini öncelikli olarak devletten satın alma hakkı olacaktır.

Öncelikle bilinmelidir ki, 2B arazilerinin satışı, satış bedeli gibi hususlar tamamen devletin takdirindedir. Bu taşınmazlar, tapu kütüğünde Maliye Hazinesi adına kaydedilir. Bu gayrimenkulleri satışa çıkarma ve satış şartlarını belirleme yetkisi Milli Emlak Genel Müdürlüğüne aittir.

2B Arazinin Şahıstan Satın Alınması

Burada aslında bir taşınmaz satış işlemi yoktur. Tapuda kullanıcı olarak yazılı kişi, kullanıcı olma hakkını devretmektedir. Böylece, devletten öncelikli satın alım hakkını üçüncü bir kişiye devretmektedir. Bu devir işlemi noterde verilen bir muvafakatname ile yapılmaktadır. Bu işlem sonrasında alıcı, 2B arazisini fiilen kullanma hakkına sahip olur. Taşınmaz Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından satışa çıkarıldığında öncelikli olarak taşınmazın mülkiyetini alma hakkını kazanır.

Kadastro Tespitine İtiraz Davasında Masraflar

Dava harcı 3402 Sayılı Kadastro Kanunu’nun 36/2. maddesinde düzenlenmiştir. Dava harcı ile yargılama giderlerinin hesaplanmasında ilgili taşınmaza ait emlak vergisi değeri dikkate alınır. Yani kadastro tutanağında yazılı “harca esas değere” bakılmalıdır. Dava harcının haricinde taraflar, dinlenmesini talep ettiği tanıkların ücretini karşılar. Bilirkişi ücretlerini, keşif, tebligat gideri gibi yargılama giderlerini karşılamak zorundadır.

Kadastro Davasında Avukat Zorunlu Mudur ?

Hukukumuzda davaların avukat aracılığı ile açılması kural olarak zorunlu değildir. Ancak bir davanın kazanılabilmesi için yalnızca haklı olmak yeterli olmayacaktır. Avukat, vatandaşın mahkeme huzurundaki vekilidir. Davanın açılmasından itibaren birçok usul kuralının yerine getirilmesi gerekir. Davanın ispatına yarayacak olan delillerin usul hukuku kurallarına uygun olarak mahkemeye sunulmalıdır.

Aynı zamanda dosyadaki tüm gelişmelerin takip edilmesi önemlidir. Ara kararların yerine getirilmesi gerekir. Dosyanın eksiksiz şekilde tekemmül edebilmesi için sıkı bir şekilde takibi önemlidir.

Avukatlar, profesyonel olarak davalarla ilgilenir. Bu süreçlerin usul hukukuna uygun olarak sıkı bir şekilde takip edilmesini sağlamaktadırlar. Avukat, müvekkillerinin ek hiçbir işlem yapmasına gerek kalmadan davaları başından sonuna kadar takip etmektedirler. Buna istinaf ve temyiz aşamaları dahildir. Dava süreçlerinin tamamen avukat tarafından profesyonel şekilde takip edilebilmesi için avukata vekaletname verilir. Yazımızın konusunu oluşturan gayrimenkul davası için uzman bir gayrimenkul avukatına danışılması önemlidir. Böylece olası problemlerin önüne geçilmesini sağlanır. Fethiye gayrimenkul avukatı, davayı usul kurallarına uygun bir şekilde yürütecek ve nihayete erdirecektir.

Kadastro Davası Avukat Ücreti

Açmak istediğiniz davanın veya tarafı olduğunuz davanın konusuna göre avukatlık ücreti değişebilecektir. Her davanın iş yükü ve çalışma süreci birbirinden farklıdır. Avukatlar, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin altında bir ücret karşılığında iş üstlenemezler. Fethiye gayrimenkul avukatı olarak sunulan hizmetler karşılığında müvekkillerin koşullarına uygun olarak çeşitli ödeme imkanları sağlanmaktadır. Müvekkilin tatmin olacağı şekilde uygun çözümler üretilmektedir.

Kadastro davası avukat ücreti hakkında Fethiye gayrimenkul avukatı ile görüşmek için bize ulaşabilirsiniz. Hizmetlerimizle ilgili daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için sitemizi inceleyebilirsiniz. gayrimenkul hukuku ile ilgili problemleriniz hakkında ofisimize başvurmak için info@kocatepe.av.tr adresine mail gönderebilirsini. 0506 773 3969 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Sitemizin iletişim kısmından bize ulaşarak Fethiye gayrimenkul avukatı çalışmaları ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir