Kadastro Tespitine İtiraz Davası (Kadastro Davası)

Kadastro çalışmaları sonucunda düzenlenen kadastro tespit tutanaklarındaki hataların düzeltilmesi için kadastro tespitine itiraz davası açılmalıdır. Bu dava halk arasında kadastro davası olarak da anılmaktadır. Hataların düzeltilmesi için açılacak kadastro davası sonucunda tapu sicilinde oluşacak hak kayıpları önlenir.

Kadastro Nedir ?

Kadastro, taşınmaz malların sınırlarını arazi ve harita üzerinde belirterek hukuki durumlarını tespit etme çalışmalarına verilen isimdir. Bu çalışmalarının amacı, tapu sicilini kurmaktır.

Kadastro Tespit Tutanağı Nedir ?

3402 sayılı Kadastro Kanunu‘na göre düzenlenen tutanaklardır. Kadastro çalışmasını yapmakla görevli ekipler tarafından tutanaklar düzenlenmektedir. Bu ekipler, tespit bilirkişileri, teknisyenler, muhtar ve tanıklardan oluşur. Taşınmazın geometrik ve hukuki durumunu içerir belgelerdir.

Kadastro Tespit Tutanağına Neden İtiraz Edilir ?

Bu tutanaklarda yanlış kayıtlar bulunması ihtimali vardır. Örneğin. Taşınmazın yüzölçümünün, taşınmaz üzerinde hak sahibi olan kişilerin, taşınmazın sınırlarının yanlış tespit edilmesi mümkündür. Taşınmaz üzerindeki hak sahipleri, taşınmaz üzerindeki rehin ve yükler yanlış yazılabilir. Taşınmaza ilişkin şerh ve beyanların tutanakta yanlış yazılması mümkündür. Bu hallerde hakkı ihlal edilen kişilerce kadastro tespit tutanağına itiraz edilebilecektir.

Kadastro Tespitine İtiraz Nasıl Yapılır ?

Kadastro Komisyonuna İtiraz Yolu (İdari İtiraz Yolu)

Çalışmaları yapan ekibin, çalışma alanındaki işlerini tamamladığı tarihe kadar ilgililerce kadastro tespitine itiraz edilebilecektir. Bu yol, bir idari itiraz yoludur, herhangi bir yargılama yapılmayacaktır. İlgili kişi, kadastro müdürlüğüne veya kadastro teknisyenlerine vereceği bir dilekçe ile itirazını yapabilecektir. Bunun yanında itiraz, kadastro tutanağına yazdırılarak da yapılabilmektedir. İtirazlar, karar verilmek üzere kadastro komisyonuna ulaştırılacaktır. İtiraz eden kişinin bir belgeye dayanması şarttır, komisyon tarafından tanık dinlenmeyecektir. Bu başvurunun yapılmış olması dava açma hakkını ortadan kaldırmaz. İlgili kişiler hem kadastro komisyonuna itirazda bulunup hem de kadastro tespitine karşı dava açabilirler.

Kadastro Tespitine İtiraz Davası

Kadastro tespitine itiraz için, kadastrosu yapılan bölgenin bağlı olduğu kadastro mahkemesinde dava açılması gerekir. Mahkeme itirazı ve itirazın dayanağı olan belgeleri inceler. Gösterilen tanıkları dinleyerek gerçek hukuki ve geometrik durumun tespiti yapar.

Kadastro Tespitine İtiraz Davası Hangi Mahkemede Açılır ? Kadastro Tespitine İtiraz Davasında Görevli Mahkeme Hangisidir ?

Görevli mahkeme kadastro çalışmasının yapıldığı alanın bağlı olduğu kadastro mahkemesidir.

Kadastro Tespitine İtiraz Davası Hangi Yer Mahkemesinde açılır ? (Kadastro Tespitine İtiraz Davasında Yetkili Mahkeme Hangisidir ?)

Yetkili mahkeme, Hukuk Muhakemeleri Kanunu‘nun 12. maddesi ve Kadastro Kanunu’nun 26. maddesine göre belirlenmektedir. Buna göre bu davalarda yetkili mahkeme, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir. Kadastro tespit tutanağının düzenlendiği tarihte taşınmazın bulunduğu bölgenin bağlı olduğu kadastro mahkemesinde dava açılmalıdır.

Kadastro Askı İlanı Nasıl Yapılır ?

Askı cetvelleri ve pafta örnekleri kadastro müdürlüğünde, taşınmazların bulunduğu köy veya mahalle muhtarlığında ve belediye başkanlığında panoya asılacaktır. Bu ilan 30 gün süre ile askıda kalacaktır. 

Kadastro Tespitine İtiraz Dava Açma Süresi

Kadastro işlemleri tamamlandıktan sonra kadastro tespit tutanakları 30 gün süreyle ilan edilecektir. 30 günlük askı süresi ilgililere duyuru niteliğindedir. İlgili kişilere ayrıca tebligat yapılmayacaktır. Kadastro tespitine itiraz davası, bu 30 günlük askı süresinde açılmalıdır. 30 gün geçtikten sonra açılacak davalar reddedilir.

Kadastro Davasında İspat ve Tanıkların Önemi

Kadastro davalarında başvurularak başlıca ispat vasıtaları hak sahipliğini kanıtlayan belgeler, bilirkişi raporları ve tanık anlatımlarıdır. Örneğin, taşınmazın kadastro çalışması öncesi ve tapuya kayıtlı olmadığı tarihlerde ilgili kişiye veya murislerine satıldığına ilişkin muhtar senetleri, vasiyetnameler, Osmanlı tapuları gibi belgeler davanın ispatı açısından önemlidir. Taşınmazın kim veya kimler tarafından kullanıldığına dair tanık anlatımları mühimdir. Muhtar senedi varsa mümzilerinin anlatımları ispat için faydalıdır. Taşınmazın sınırları ve geometrik şekillerine ilişkin tanık ve mahalli bilirkişi anlatımları. kadastro tutanağını imza eden tespit bilirkişilerinin anlatımları dinlenir. Taşınmazın tapu sicilinde kayıtlı olmadığı geçmiş dönemlere ilişkin hak sahipliğine dair genellikle herhangi bir belge bulunamadığı için tanık anlatımları bu davanın ispatında önem arz eder.

Kadastro Davasında Keşif ve Bilirkişi Raporu

Kadastro davasında keşif yapılmaktadır. Keşif esnasında dinlenen mahalli bilirkişi, tespit bilirkişisi ve taraf tanıklarının anlatımları sonucunda bilirkişi raporu hazırlanacaktır. Bu bilirkişi raporlarında dava konusu taşınmazın önceki yıllarda çekilen hava fotoğrafları, eski memleket haritalarındaki konumu, varsa daha önce yapılan orman kadastrosu belgeleri ve sair belgeler incelenmektedir. Bilirkişi raporunda yapılan tespitler sonucunda mahkeme uygun bulursa bu raporu hükmüne esas alır.

Kadastro Davasında Bilirkişi Raporuna İtiraz

Davanın tarafları bilirkişi raporuna itiraz edebilecektir. İtirazların haklı görülmesi halinde Mahkeme tarafından aynı bilirkişi heyetine yeni bir rapor hazırlatılabilir. Veya yeni bir bilirkişi heyeti görevlendirilmesi mümkündür. Bu yeni bilirkişi heyeti yeni bir rapor hazırlayacaktır.

Kadastro Tespitine İtiraz Davası Ne Kadar Sürer ?

Kadastro mahkemeleri ihtisas mahkemeleridir ve yalnızca uzman oldukları dava dosyalarına bakarlar. Bu sebeple kadastro davaları genel mahkemelerde görülen davalara göre daha hızlı sonuçlanmaktadır. Fakat davanın süresini belirleyecek birçok etken vardır. Örneğin, yapılan keşfin yetersizliği sebebiyle yeni keşif yapılması, tarafların çok fazla tanığının bulunması ve tanıkların farklı celselerde dinlenmesi, bilirkişi raporlarına yapılan itirazlar sonucu yeni raporların hazırlanması, dava dosyasına bakan mahkemedeki hakim değişiklikleri gibi hususlar davanın uzamasına sebebiyet verebilecektir.

Kadastro Tespitine İtiraz Davasında Masraflar

3402 Sayılı Kadastro Kanunu’nun 36/2. maddesi uyarınca kadastro davalarında dava harcı ile yargılama giderlerinin tespit ve hesaplanmasında ilgili taşınmaz mala ait son beyan dönemi emlak vergisi değeri yani kadastro tutanağında yazılı “harca esas değer” dikkate alır. Bu taşınmaz değeri üzerinden nispi harç ödenmesi gerekecektir. Dava harcının haricinde taraflar, dinlenmesini talep ettiği tanık ve bilirkişi ücretlerini, keşif, tebligat gideri gibi yargılama giderlerini karşılamak zorundadır.

Kadastro Davasında Avukat Zorunlu Mudur ?

Hukukumuzda davaların avukat aracılığı ile açılması kural olarak zorunlu değildir. Ancak bir davanın kazanılabilmesi için yalnızca haklı olmak yeterli olmayacaktır. Avukat, vatandaşın mahkeme huzurundaki vekilidir. Davanın açılmasından itibaren birçok usul kuralının yerine getirilmesi, davanın ispatına yarayacak olan delillerin usul hukuku kurallarına uygun olarak mahkemeye sunulması gerekmektedir. Aynı zamanda dosyadaki tüm gelişmelerin takip edilmesi, ara kararların yerine getirilmesi, dosyanın eksiksiz şekilde tekemmül edebilmesi için sıkı bir şekilde takibi önemlidir.

Avukatlar, profesyonel olarak davalarla ilgilendiğinden bu süreçlerin usul hukukuna uygun olarak sıkı bir şekilde takip edilmesini sağlamaktadırlar. Avukatlar, müvekkillerinin ek hiçbir işlem yapmasına gerek kalmadan davaları başından sonuna kadar (istinaf ve temyiz aşamaları dahil) takip etmektedirler. Dava süreçlerinin tamamen avukat tarafından profesyonel şekilde takip edilebilmesi için kişiler genellikle bir avukata vekaletname vermekte, avukat aracılığı ile dava dosyalarını yürütmektedir. Yazımızın konusunu oluşturan gayrimenkul davası kategorisinde, özellikle uzman bir gayrimenkul avukatı desteğine başvurulması olası problemlerin önüne geçilmesini sağlayacaktır. Fethiye gayrimenkul avukatı, davayı usul kurallarına uygun bir şekilde yürütecek ve nihayete erdirecektir.

Kadastro Davası Avukat Ücreti

Açmak istediğiniz davanın veya tarafı olduğunuz davanın konusuna göre avukatlık ücreti değişebilecektir. Her davanın iş yükü ve çalışma süreci birbirinden farklıdır. Avukatlar, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin altında bir ücret karşılığında iş üstlenemeyecektir. Fethiye gayrimenkul avukatı olarak sunulan hizmetler karşılığında müvekkillerin koşullarına uygun olarak çeşitli ödeme imkanları sağlanmakta, her iki tarafın da tatmin olacağı şekilde uygun çözümler üretilmektedir.

Kadastro davası avukat ücreti hakkında Fethiye gayrimenkul avukatı ile görüşmek, Hizmetlerimizle ilgili daha kapsamlı bilgiye ulaşmak ve gayrimenkul hukuku ile ilgili problemleriniz hakkında ofisimize başvurmak için info@kocatepe.av.tr adresine mail gönderebilir, 0506 773 3969 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Sitemizin iletişim kısmından bize ulaşarak Fethiye gayrimenkul avukatı çalışmaları ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir