Boşanma Davası & Maddi Tazminat Ve Manevi Tazminat

(Uyarı ! Yazımız, hiçbir şekilde hukuki tavsiye veya yönlendirme içermemektedir. Boşanma davası ile ilgili hususlarda hataya mahal vermemek adına uzman bir boşanma avukatı desteği alınması gerekir. Boşanma davası, bu davada ileri sürülebilecek maddi & manevi tazminat talepleri, Fethiye boşanma avukatı hakkında detaylı bilgi için yazımızı inceleyebilirsiniz.) Aile Hukuku’nun en önemli kısmını oluşturan boşanma davası, Türk Medeni Kanunu’nda öngörülmüş olan bir sebebe dayanarak, evlilik birliğinin mahkeme kararıyla sona erdirilmesidir. Boşanma davası neticesinde, boşanma kararı verilmesiyle sadece evlilik birliği sona ermez. Boşanma kararının birtakım mali sonuçları da vardır. Bunlar genel olarak, maddi tazminat, manevi tazminat ve nafaka şeklinde sayılabilir. Türk Medeni Kanunu’nun 174. maddesinde boşanma davasında maddi ve manevi tazminat konusu özel olarak düzenlenmiştir. Bu yazımızda, boşanma davasının mali sonuçlarından olan maddi ve manevi tazminat talepleri incelenecektir. Unutulmamalıdır ki, boşanma sebebiyle maddi ve manevi tazminat talepleriniz için bir boşanma avukatı desteği alınması, hak kaybı yaşanmaması açısından önem arz etmektedir.

 

Boşanma Davasında Maddi Tazminat

 

Boşanma davasında maddi tazminat konusu, Türk Medeni Kanunu’nun 174/1. madde hükmünde düzenlenmiştir. İlgili madde hükmü açıkça şu şekildedir;

“Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir.”

İlgili Kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere, boşanma davasında maddi tazminat şartları şu şekilde sayılabilir:

 

Boşanma Gerçeklemiş Olmalıdır

 

Türk Medeni Kanunu’nun 174/1. maddesi kapsamında, maddi tazminata hükmedilebilmesinin ilk koşulu, boşanmanın gerçekleşmesidir. Usulüne uygun biçimde açılmış boşanma davası neticesinde, aile mahkemesi tarafından boşanma kararı verilmiş olması gerekmektedir. Zira, boşanmada maddi tazminat talebinden söz edilebilmesi için, boşanma neticesinin eşlerden birinin maddi menfaatini zedelemiş olması gerekmektedir. Boşanma davasında maddi tazminat esasen bu amaca hizmet etmektedir. Dolayısıyla boşanma kararı verilmedikçe boşanma nedeniyle maddi tazminat talebinden söz edilememektedir.

 

Maddi Tazminat Talebinde Kusurun Önemi

 

Eşlerden birinin ya da ikisinin birden tamamen kusursuz olması, hayatın olağan akışına uygun değildir. Zira boşanma davası açılması ve evlilik birliğinin sürdürülememesi, taraflardan birinin ya da ikisinin kusuru halinde gündeme gelecektir.

Kusur konusunda dikkat edilmesi gereken husus, taraflardan biri lehine maddi tazminata hükmedilebilmesi için, boşanmada diğer tarafın kusurunun bulunması gerekmektedir. Başka bir ifadeyle, maddi tazminat talebinde bulunan eşin, boşanmada kusurunun bulunmaması ya da diğer eşe göre daha az kusurunun bulunması gerekmektedir.

Örneğin, aldatıldığını öğrenen eşin, aldatan eşe hakaret etmesi olayında, aldatan eşin kusuru hakaret eden eşin kusuruna göre fazladır. Dolayısıyla aldatılan eşin maddi tazminat talebinde bulunması halinde, aldatan eş aleyhine maddi tazminata hükmedilecektir. Ancak belirtmek gerekir ki, maddi tazminat taleplerine ilişkin boşanma davalarında kusur durumu hakim tarafından takdir edilecektir. Her olay kendi içinde değerlendirilmelidir. Bu nedenle, boşanmada maddi tazminat talep eden eş, aile hukuku alanında uzman bir boşanma avukatı desteği almalıdır.

 

Maddi Tazminat Talep Edilmiş Olmalıdır.

 

Boşanma davasının mali sonuçlarından biri de maddi tazminat talep etme hakkıdır. Maddi tazminat konusunda hakim, taleple bağlıdır. Yani, maddi tazminat talebinde bulunulmadıkça, hakim re ’sen maddi tazminat ödenmesi hususunda bir hüküm kurmaz. Dolayısıyla maddi menfaatinin zarara uğradığını düşünen eşin, maddi tazminat talep etmesi gerekmektedir. Bilinmelidir ki, maddi tazminat talep edilmedikçe hakim bu hususa ilişkin inceleme yapmayacaktır.

 

Mevcut Veya Beklenen Maddi Menfaatlerin Boşanma Kararı Nedeniyle Zedelenmesi

 

Genel olarak maddi tazminatın söz konusu olabilmesi için, maddi bir menfaatin zedelenmesi hukuki bir zorunluluktur. Boşanmada maddi tazminat talep edilmesi için, boşanma sonucunun eşlerden biri için maddi zarara neden olması gerekmektedir.

Boşanma davası sonucunda verilecek boşanma kararının neden olabileceği maddi zararlar, evlilik birliği içindeyken eşlerin sahip olduğu veya evlilik birliği devam etseydi sahip olunması beklenen maddi menfaatlerdir. Bahsi geçen menfaatlerin kapsamı ve içeriği konusunda, aile hukuku alanında uzman boşanma avukatı desteği alınmalıdır.

Maddi tazminat talebi söz konusu olması için, boşanma kararının verilmesiyle, eşlerin evlilik birliğinden kaynaklanan maddi menfaatlerinin zarar görmesi gerekmektedir. Diğer bir anlatımla, Boşanma ile maddi zarar arasında nedensellik bağı bulunmalıdır.

 

Boşanma Davasında Manevi Tazminat

 

Boşanma davasında manevi tazminat talep edilebilmesi için, genel olarak kişilik haklarının ihlal edilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte manevi tazminat ile maddi tazminat şartları esas itibariyle benzerlik göstermektedir. Boşanma davasında manevi tazminat konusu, Türk Medeni Kanunu’nun 174/2. madde hükmünde düzenlenmiştir. İlgili madde hükmü açıkça şu şekildedir;

 

“Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.”

 

İlgili Kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere, boşanma davasında manevi tazminat şartları şu şekilde sayılabilir:

 

  • Boşanma Kararı Verilmiş Olmalıdır.
  • Manevi Tazminat Talep Edilmiş Olmalıdır.
  • Manevi Tazminat Talebinde Bulunan Tarafın Boşanmada Kusuru Bulunmamalı Ya Da Diğer Eşe Göre Daha Az Kusurunun Bulunması Gerekmektedir.
  • Manevi Tazminat Talep Eden Eşin Kişilik Haklarının İhlal Edilmiş Olması Zorunludur.
  • Kişilik Haklarının Zarara Uğraması İle Boşanma Arasında İlliyet Bağı Bulunmalıdır.

 

Boşanma davasında manevi tazminat talebi ile maddi tazminat talebi arasındaki en büyük fark, zarara uğrayan menfaattir. Maddi tazminat talebinden söz edilebilmesi için, maddi menfaatlerin zarara uğraması gerekirken, manevi tazminat talebinde ise, kişilik haklarının zarara uğraması gerekmektedir. Dolayısıyla, maddi tazminat talebine ilişkin yapılan açıklamalar manevi tazminat açısından da geçerli olacaktır.

 

Manevi Tazminat Talebinde Kişilik Hakkının İhlal Edilmesi

Öncelikle belirtilmelidir ki, Türk Medeni Kanunu’nun 174/2. maddesi uyarınca, manevi tazminat talebinden söz edilebilmesi için, kişilik haklarındaki zedelenmenin manevi tazminatı gerektirecek derecede olması gerekmektedir.

Boşanmada manevi tazminat talebinin konusu oluşturacak manevi zarar, eşlerden birinin boşanmaya neden olan olaylar neticesinde hissettiği derin üzüntü, elem ve keder gibi duygusal ve veya fiziksel acılarını ifade etmektedir.

Her somut olay kendi içinde değerlendirilerek, manevi tazminat talebinin haklı olup olmadığının incelenmesi aile mahkemesi hakimi tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle, aile hukuku alanında uzman bir boşanma avukatı aracılıyla manevi tazminata ilişkin talepler değerlendirilmelidir. Boşanma sürecinde boşanma avukatı uzmanlığına başvurulması halinde hak kayıpları önlenecektir.

Maddi Ve Manevi Tazminat Talebinde Ne Zaman Bulunulmalıdır ?

Maddi ve manevi tazminat talepleri boşanma davası açıldığı sırada, boşanma dilekçesinde, boşanma talebiyle birlikte talep edilebilir. Ancak boşanma davasıyla birlikte talep edilmemiş olması halinde, boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içinde ayrı bir dava açılarak da talep edilmesi mümkündür. Bu konuda, aile hukuku alanında uzman boşanma avukatı aracılıyla ayrıntılı bilgi alınmalıdır.

Boşanma Davasında Avukat Zorunlu Mudur ?

Hukukumuzda davaların avukat aracılığı ile açılması kural olarak zorunlu değildir. Avukat, vatandaşın mahkeme huzurundaki vekilidir. Ancak bir davanın kazanılabilmesi için yalnızca haklı olmak yeterli değildir. Davanın açılmasından itibaren birçok usul kuralının da yerine getirilmesi, davayı ispata yarayacak olan delillerin usul hukuku kurallarına uygun olarak mahkemeye sunulması gerekmektedir. Aynı zamanda dosyadaki tüm gelişmelerin takip edilmesi, ara kararların yerine getirilmesi, dosyanın eksiksiz şekilde tekemmül edebilmesi için sıkı bir şekilde takibi önemlidir. Avukatlar, profesyonel olarak davalarla ilgilendiğinden bu süreçlerin usul hukukuna uygun olarak sıkı bir şekilde takip edilmesini sağlamaktadırlar. Avukatlar, müvekkillerinin ek hiçbir işlem yapmasına gerek kalmadan davaları başından sonuna kadar (istinaf ve temyiz aşamaları dahil) takip etmektedirler. Dava süreçlerinin tamamen avukat tarafından profesyonel şekilde takip edilebilmesi için kişiler genellikle bir avukata vekaletname vermekte, avukat aracılığı ile dava dosyalarını yürütmektedir. Yazımızın konusunu oluşturan gayrimenkul davası kategorisinde, özellikle uzman bir gayrimenkul avukatı desteğine başvurulması birçok olası birçok problemin önüne geçilmesini sağlayacaktır. Fethiye boşanma avukatı, davayı usul kurallarına uygun bir şekilde yürütecek ve nihayete erdirecektir.

Boşanma Davası Masrafı Ne Kadardır ? (Boşanma Davası Masrafı Kaç Para Tutar ?)

Davaların açılabilmesi için belirli bir harcın ve gider avansının dosyaya yatırılması gerekmektedir. Dava masrafları her davada değişkenlik göstermektedir. Bazı davalarda, dava konusu malvarlığı değeri üzerinden nispi (oransal) harç alınırken, bazı davalarda matbu (sabit) harç söz konusudur. Hangi davada hangi harç türünün geçerli olduğu ve hangi davada ne kadar harç yatırılacağına dair uzman bir boşanma avukatı desteği alınması önemlidir.

Dava harcı haricinde, tebligat gideri, keşif gideri, tanık gideri, bilirkişi ücretleri gibi giderlerin karşılanabilmesi amacıyla dava dosyasına bir miktar gider avansı yatırılması gerekmektedir. Yargılama sürecinde yukarıda sayılan sebeplerle gider avansı ikamesi yapılması gündeme gelebilmektedir. Boşanma davası masraflarının belirlenmesi için uzman bir boşanma avukatı desteği önemlidir. Dava masrafları ile ilgili, sitemizin iletişim kısmından Fethiye boşanma avukatı ile iletişime geçebilirsiniz.

Boşanma Davası Avukat Ücreti

Açmak istediğiniz davanın veya tarafı olduğunuz davanın konusuna göre avukatlık ücreti değişebilecektir. Her davanın iş yükü ve çalışma süreci birbirinden farklıdır. Avukat, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin altında bir ücret karşılığında iş üstlenemeyecektir. Fethiye gayrimenkul avukatı olarak sunulan hizmetler karşılığında müvekkillerin koşullarına uygun olarak çeşitli ödeme imkanları sağlanmakta, her iki tarafın da tatmin olacağı şekilde uygun çözümler üretilmektedir.

Boşanma davası avukat ücreti hakkında Fethiye boşanma avukatı ile görüşmek, Hizmetlerimizle ilgili daha kapsamlı bilgiye ulaşmak ve gayrimenkul hukuku ile ilgili problemleriniz hakkında ofisimize başvurmak için info@kocatepe.av.tr adresine mail gönderebilir, 0506 773 3969 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Sitemizin iletişim kısmından bize ulaşarak Fethiye boşanma avukatı çalışmaları ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir