MALPRAKTİS NEDİR ? (DOKTOR HATASI TAZMİNAT DAVASI)

Malpraktis, TTB Hekimlik Meslek Etiği Kuralları’nın 13. Maddesinde düzenlenmiştir. Hekimin hatalı tıbbi uygulaması sebebiyle tazminat davasıdır. Doktor hatası sebebiyle tazminat davası günümüzde sıklıkla karşılaşılan bir dava türüdür. Hekimin bilgisizliği deneyimsizliği ya da ilgisizliği nedeniyle hastanın zarar görmesi olarak tanımlanır. Yanlış ameliyat veya yanlış tedavi buna örnektir. Hatalı tıbbi uygulama, kişinin hayatında ciddi problemlere sebep olabilir. Bu halde mağdurun tazminat davası açması mümkündür. Maddi tazminat ve manevi tazminat talep edilebilecektir. Ayrıca yaralama söz konusu ise Türk Ceza Kanunu uyarınca savcılık şikayeti yapılması mümkündür. Ceza yargılamasında hatalı tıbbi uygulamayı yapan hekim sanık konumunda yer alacaktır. Bu yazımızda, malpraktis, diğer adıyla hatalı tıbbi uygulama sebebiyle tazminat davasını inceleyeceğiz. Konu hakkında ayrıntılı bilgi için Fethiye tazminat avukatı ile iletişime geçilmesi tavsiye edilmektedir.

Malpraktis Nedir ?

Malpraktis, TTB Hekimlik Meslek Etiği Kuralları’nın 13. Maddesinde düzenlenmiştir. Hekimin bilgisizliği deneyimsizliği ya da ilgisizliği nedeniyle hastanın zarar görmesi olarak tanımlanır.

Doktor Hatası Sebebiyle Tazminat Davası (Hatalı Tıbbi Uygulama Nedeniyle Tazminat Davası)

Malpraktis davası, bir sağlık hizmeti sunucusunun tıbbi bir hatasının sonucunda hastanın zarar gördüğü durumlarda açılabilecek  dava türüdür. Bu davalarda, hastalar veya yakınları, zarar gördüklerini iddia ettikleri sağlık hizmeti veren kamu kurum ve kuruluşlarına karşı hukuki işlem başlatır. Bu tür davalar genellikle uzun ve karmaşık süreçlerden geçer ve delillerin toplanması, uzman görüşlerin alınması ve mahkemede sunulması gerekebilir. Bu  davalarda hasta, meydana gelen ve meydana gelmesi kesin olan zararların giderilmesi istemiyle maddi ve manevi tazminat talep eder. Yanlış ameliyat veya yanlış tedavi bunun bir örneğidir.

Malpraktis Davası Şartları (Yanlış Tedavi)

Bu davanın açılabilmesi için tıbbi müdahale ile ortaya çıkmış bir zarar, doktora atfedilebilecek bir kusurun varlığı ve kusur ile meydan gelen zarar arasında bir nedensellik bağı gereklidir. Bu şartların meydana geldiği davalarda hastanın zarlarının tazmini gerekmektedir

Malpraktis davasında, hastaların veya yakınlarının, davalı sağlık hizmeti sunucusunun ihmali veya dikkatsizliği olduğunu kanıtlaması gerekmektedir. Bu kanıtı sağlamak için tıbbi kayıtlar, tanıklar, uzman görüşleri ve diğer deliller kullanılacaktır. Hukuki süreçte, mahkeme tarafından bir bilirkişi atanabilir. Bilirkişi, olayı ve ortaya çıkan zararı değerlendirecektir.

Malpraktis Davası Bilirkişi Raporu (Yanlış Ameliyat)

Hatalı tıbbi uygulama sebebiyle tazminat davalarında bilirkişi raporları genellikle davanın sonucunu etkilemektedir. Özellikle adli tıp kurumu ihtisas dairelerince inceleme yapılabilecektir. Adli tıp tarafından hekim hatası bulunup bulunmadığı incelenecektir. İnceleme sonucunda doktor hatası bulunduğuna kanaat getirilirse tazminat istemi kabul edilebilecektir.

Tazminat Miktarının Hesaplanması ve Bilirkişi Raporuna İtiraz

Malpraktis tazminat davalarında maddi tazminat miktarı yargılama sırasında alınacak bilirkişi raporuna göre hesaplanmaktadır. Bilirkişiler, meydana gelen zararın doktor hatası mı komplikasyon mu olduğunu ve hekimin kusurunun ağırlığı göz önüne alınarak tazminat tutarı belirlenmektedir. Örneğin, yanlış ameliyat yapılıp yapılmadığı değerlendirilir.

Malpraktis Davasında Hangi Zararlar Talep Edilebilir ?

Örneğin yanlış ameliyat sonucunda fiziki zarara uğraması halinde tedavi masrafları ile çalışma gücünün yok olmasından ve ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan zararlar da talep edilebilecektir. Danıştay’ın vermiş olduğu 2021/4644 karar sayılı kararına göre zararın muhtemel olması halinde tam yargı davasına konu olamaz. Zararın hali hazırda mevcut olması veya gerçekleşmesi muhakkak olmalıdır. 

Malpraktis Sebebiyle Doktorun Disiplin Cezası

Malpraktis davalarında tazminat miktarı, davanın sonucuna, zararın ciddiyetine ve diğer faktörlere bağlı olarak belirlenecektir.  Yargılamalar sonucunda doktorların disiplin cezaları alması da mümkündür. Bu disiplin cezaları, doktorların lisanslarının askıya alınması veya iptal edilmesi gibi sonuçlar doğurabildiği gibi ilgili idarenin malpraktis davası sonucu hastaya veya yakınlarına ödediği tazminat miktarını kusurlu bulunan doktora rücu etmesi de mümkündür. 

Malpraktis Davası Görevli Mahkeme

Malpraktis davasında görevli mahkeme doktorun çalışmakta olduğu sağlık kuruluşuna göre farklılık göstermektedir.  Yanlış tedavi yapan doktor bağımsız çalışan ve herhangi bir sağlık kuruluşuna bağlı olmayan bir doktor ise Yargıtay karalarına göre tıbbi müdahalenin niteliğine göre hasta ile doktor arasında bir eser veya vekalet sözleşmesinden uyuşmazlık doğacaktır. Bu davalarda görevli mahkeme tüketici mahkemeleridir. 

Hasta özel hastaneye başvurmuşsa yanlış tedavi nedeniyle açılacak olan tazminat davalarında tüketici mahkemeleri görevlidir. Doktorun hatasını sigortalayan sigorta şirketine de dava açılacaksa görevli mahkeme asliye ticaret mahkemesidir. 

Hatalı tıbbi uygulamayı gerçekleştiren doktor, devlet hastanesi çalışanı ise bu halde öncelikle Sağlık Bakanlığı’na başvuru yapılmalıdır. Sağlık Bakanlığı’nın tazminat talebini kabul etmemesi halinde idare mahkemesinde tam yargı davası (tazminat davası) açılmalıdır.

Malpraktis Davası Yetkili Mahkeme

Malpraktis davasında yetkili mahkeme genel yetki kurallarına göre davanın açıldığı tarihteki hekimin veya hastanenin bulunduğu yer mahkemesidir. 

Hatalı tedavi sebebiyle davanın tüketici mahkemesinde açılması durumunda yetkili mahkeme tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesidir.

Malpraktis Davası Zamanaşımı ve Süreler

Kamu hastanelerinde çalışan hekimlere karşı açılacak malpraktis davasında doktor hatasının öğrenilmesinden itibaren 1 yıl ve her halde 5 yıl içinde ilgili idareye yazılı başvuru yapılmalıdır.(İYUK m.13)  İdarenin başvuruya 30 gün içinde cevap vermemesi halinde veya cevap verse de başvuruyu kısmen veya tamamen reddetmesi durumunda 30 günün sona ermesinden itibaren veya ret cevabının hastaya tebliğinden itibaren 60 gün içinde idari yargıda tam yargı davası açılmalıdır. 

Malpraktis davasının vekalet veya eser sözleşmesine dayalı olan uyuşmazlıktan doğması halinde tüketici mahkemelerinde özel hastaneler ya da doktorlar aleyhine açılması durumunda zamanaşımı süresi  5 yıldır. Tüketici mahkemelerinde açılacak olan davalarda doktorun ağır kusuru mevcutsa zamanaşımı süresi 20 yıl olacaktır.

Malpraktis Davası Masrafı

Davaların açılabilmesi için belirli bir harcın ve gider avansının dosyaya yatırılması gerekmektedir. Dava masrafları her davada değişkenlik göstermektedir. Bazı davalarda, dava konusu malvarlığı değeri üzerinden nispi (oransal) harç alınır. Bazı davalarda ise matbu (sabit) harç söz konusudur. Hangi davada hangi harç türünün geçerli olduğu önemlidir. Hangi davada ne kadar harç yatırılacağına dair uzman bir tazminat avukatı desteği alınması önemlidir.

Dava harcı haricinde, tebligat gideri, tanık gideri, bilirkişi ücretleri gibi giderler vardır. Bunların karşılanabilmesi amacıyla dava dosyasına bir miktar gider avansı yatırılması gerekmektedir. Yargılama sürecinde yukarıda sayılan sebeplerle gider avansı ikamesi yapılması gündeme gelebilmektedir. Boşanma davası masraflarının belirlenmesi için uzman bir tazminat avukatı desteği önemlidir. Dava masrafları ile ilgili, sitemizin iletişim kısmından Fethiye tazminat avukatı ile iletişime geçebilirsiniz.

Tazminat Davası Avukat Ücreti

Açmak istediğiniz davanın veya tarafı olduğunuz davanın konusuna göre avukatlık ücreti değişebilecektir. Her davanın iş yükü ve çalışma süreci birbirinden farklıdır. Avukat, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne göre iş alır. Bu tarifenin altında bir ücret karşılığında iş üstlenemeyecektir. Fethiye tazminat avukatı olarak sunulan hizmetler karşılığında müvekkillerin koşullarına uygun olarak çeşitli ödeme imkanları sağlanmaktadır. Her iki tarafın da tatmin olacağı şekilde uygun çözümler üretilmektedir.

Tazminat davası avukat ücreti hakkında Fethiye tazminat avukatı ile görüşebilirsiniz. Hizmetlerimizle ilgili daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için info@kocatepe.av.tr adresine mail gönderebilirsiniz. Ayrıca 0506 773 3969 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Sitemizin iletişim kısmından bize ulaşarak Fethiye tazminat avukatı çalışmaları ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Stj. Av. Melih TOPALOĞLU & Av. Mustafa Kocatepe

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir