ANAYASA MAHKEMESİ HAGB İPTAL KARARI 

1 Ağustos 2023 tarihinde alınan Anayasa Mahkemesi kararı ile Türk Ceza Kanunu’nun 231. maddesinde yer alan hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) düzenlemesi iptal edilmiştir. Kararın, 1 Ağustos 2024 tarihinde yürürlüğe girmesine karar verilmiştir. Bu yazımızda HAGB nedir ? Hangi suçlarda HAGB kararı verilebilir ? Anayasa Mahkemesi kararı neler içeriyor ? Gibi hususları inceleyeceğiz. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için Fethiye ceza avukatı ile iletişime geçebilirsiniz.

HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI NEDİR ? (HAGB NEDİR ?)

Sanık hakkında yapılan yargılama sonucunda verilecek ceza iki yıl veya daha az süreli hapis veya adli para cezası ise ve kanunda aranan diğer şartlar da sağlanıyorsa hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, mahkumiyet hükmünün açıklanmasını engellememekte fakat hükmün sanık hakkında hukuki bir sonuç doğurmaması anlamına gelmektedir. Bu karar verildikten sonra sanık için 5 yıllık denetim süresi öngörülmüştür. 5 yıllık süre içersinde sanık suç işlemediği takdirde dava düşer ve mahkumiyet hükmü ortadan kalkar.

HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI (HAGB) KARARI VERİLEMEYECEK SUÇLAR NELERDİR?

  • 477 sayılı Disiplin Mahkemeleri Kanunu md. 63/2 gereği, bu kanun kapsamındaki disiplin suçlarının ceza miktarı ne olursa olsun hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilemez. Ancak, disiplin suçu 26.02.2008 tarihinden önce işlenmişse hükmün açıklanmasının geri bırakılması hükümleri uygulanabilir.
  • Karşılıksız çek keşide etme suçu
  • İmar kirliliğine neden olma suçu
  • Disiplin veya tazyik hapsi gerektiren fiiller (Örneğin, taahhüdü ihlal veya nafaka borcunun ödenmemesi suçu nedeniyle hükmedilen tazyik hapsi; duruşma disiplinine aykırılık nedeniyle hakim tarafından hükmedilen disiplin hapsi).
  • Anayasanın 174 üncü maddesinde koruma altına alınan inkılâp kanunlarında yer alan suçlar (CMK md.231/14)

ANAYASA MAHKEMESİ’NİN HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASINA İLİŞKİN İPTAL KARARI (HAGB İPTAL KARARI)


Anayasa Mahkemesi 1/6/2023 tarihinde E.2022/120 numaralı dosyada, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 231. maddesine 5560 sayılı Kanun’un 23. maddesiyle eklenen (5) numaralı fıkranın birinci cümlesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline, kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak bir yıl sonra yürürlüğe girmesine karar vermiştir.

(İlgili basın duyurusu için tıklayabilirsiniz.)

Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin başvuruda özetle; hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesinin mağdurlar açısından yeterli giderim sağlamadığı, faillerin cezadan muaf tutulmasına yol açtığı ve devletin kişilerin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme şeklindeki yükümlülüğünü yerine getiremediği belirtilerek kuralların Anayasa’nın 17. maddesine aykırı olduğu ileri sürülmüştür.

Öncelikle Anayasa Mahkemesi; kanun koyucunun izlediği suç ve ceza politikası gereği cezalandırma yetkisini kullanırken ceza hukukuna ilişkin anayasal ilkelere bağlı kalmak koşuluyla toplumda hangi davranışların suç sayılacağını ve bu davranışların cezasını belirleme konusunda takdir yetkisine sahip olduğunu belirterek kanun koyucunun bu konudaki tercih ve takdirinin yerindeliğinin incelenmesi,  anayasal denetimin kapsamı dışında kaldığını vurgulamaktadır.

Anayasa Mahkemesi verdiği iptal kararında hükmün açıklanmasının geri bırakılması konusunun cezasızlıkla bağlantılı olarak yaşam hakkı ile işkence ve kötü muamele yasağıyla ilgili sorunlara neden olduğunu,  sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesini kabul etmekle birlikte istinaf kanun yoluna başvurma hakkından feragat ettiğini böylece adil yargılanma hakkından mahrum kaldığını yani verilen hükmün üst merciiler tarafından denetlenme olanağının olmadığını ve anayasanın 35. maddesinde düzenlenen mülkiyet hakkına müdahalede bulunan müsaderenin, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen durumlarda ne şekilde uygulanacağına dair açık hüküm bulunmaması ve yine verilen hükmün istinaf  yoluyla denetlenemeyeceğini ileri sürerek hükmün Anayasanın 13, 17, 35 ve 36. maddelerine aykırılığı gereğince iptaline karar vermiştir.

Ayrıca Anayasa Mahkemesi kararının sonunda iptal kararının kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından başlayarak bir yıl sonra yürürlüğe gireceğine hükmettiğinden, iptal kararının yürürlüğe gireceği 1 Ağustos 2024 tarihine kadar hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesi mümkündür.

Fethiye Ceza Avukatı Ne Yapar ?

Fethiye ceza avukatı kavramıyla, ceza davalarında deneyim kazanmış bu alanda çalışan avukat kastedilmektedir. Bu avukatlar, sanığa yöneltilen suçlamalar ile mücadele etmek için en iyi stratejileri oluşturmaya çalışacaklardır. Böylece müvekkillerin haklarının savunulması için yasal imkanlar kullanılacaktır. TCK.’da yer alan suçların birçoğu, ağır müeyyidesi olan suçlardandır. Uzman bir ceza avukatı yardımı olmadan delillerin analiz edilmesi ve savunma yapılması zordur. Bu sebeple hak kayıpları söz konusu olabilecektir.

Ceza hukuku kişinin özgürlüğünü etkileyen bir hukuk alanıdır. Bu nedenle, bir suçlama ile suçlanan kişilerin, ulaşabildikleri en iyi ceza avukatı ile çalışmaları önemlidir. Fethiye ceza avukatı, ceza hukuku konusunda deneyimli bir avukat olarak, suçlamaları düşürmek veya tamamen kaldırmak için, beraat odaklı mücadele eder. Davalar esnasında, ceza avukatı yardımı ile profesyonel bir şekilde savunma yapılabilecektir. Özellikle ceza davası sonucunda en az hasarla kurtulmak için ceza avukatı ile çalışılması tavsiye edilmektedir. Ceza avukatları, sanığa yöneltilen suçlamalara karşı mücadele etmek için gerekli bilgi ve deneyime sahiptir. Dolayısıyla ceza avukatı, müvekkillerinin haklarını savunmak için tüm yasal imkanları kullanacaktır.

Fethiye Ceza Avukatı Savunma İçin Nelere Dikkat Edilmelidir ?

Özellikle ceza davası ile karşı karşıya kalan kişiler, avukat yardımını değerlendirirken, aşağıdaki noktalara dikkat etmelidir:

  1. Avukatın önerilerine kulak verilmelidir : Uyuşturucu suçlamalarıyla karşı karşıya kalan kişilerin, avukatlarının önerilerini dikkate almaları önemlidir. Avukatlar, müvekkillerinin savunmasını hazırlarken, yasayı bilerek ve göz önünde bulundurarak hareket eder. Bu nedenle, müvekkillerin, avukatlarının tavsiyelerine uymaları, savunmanın başarısı için kritik önem taşır.
  2. Avukata yanlış bilgi verilmemelidir : Avukat yargı mercii değildir. Aksine, şüpheli veya sanığı yargı merciinin önünde savunmakla mükelleftir. Avukata doğru bilgi verilmesi, etkin savunma yapabilmek için önem arz edecektir. Avukat – müvekkil gizliliği çerçevesinde olayların olduğu gibi avukata anlatılması önemlidir.
  3. Suçun cezai sonuçları iyi anlaşılmalıdır : Ceza davaları, ciddi cezai müeyyideleri olan davalardır. Bu nedenle, müvekkillerin, bu hususu anlaması önemlidir. Avukatın hukuk dışı yollara saparak mucize yaratması beklenmemelidir. İyi bir ceza avukatı, müvekkilinin hakkını yasal çerçevede en iyi şekilde savunmaya çalışacaktır. Delillerin hukuka uygunluğunu analiz ederek beraat kararı alma amacıyla savunma yapacaktır. Ancak her zaman beraat mümkün değildir. Bu hallerde suç ve cezanın orantılı ve hakkaniyetli olması, ceza miktarının olabildiğince azaltılması, cezanın indirilmesi hedeflenecektir.
  4. Suçlamaların doğruluğu sorgulanmalıdır : Ceza davaları, bazen yanlış anlaşılmalardan veya yanlış yargılardan kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle, suçlamaların doğruluğunu sorgulamak, müvekkillerin haklarını korumak için önemlidir. Avukatlar, suçlamaların doğruluğunu sorgulamak için gerekli araştırmaları yaparlar ve müvekkillerinin savunmalarını hazırlarken bu bilgileri kullanırlar. Müvekkilin lehine olan delilleri toplayarak mahkemenin önüne getirmeye çabalarlar.
  5. Delillerin analiz edilmesi hayati önemdedir : Ceza davaları, hukuka uygun elde edilmiş, somut delillere dayanmalıdır. Bu nedenle, avukatların, suçlamaların temelinde yatan delilleri analiz etmeleri ve değerlendirmeleri önemlidir. Delillerin doğruluğunu sorgulamak ve hukuken kullanabilirliğini denetlemek, savunmaların hazırlanmasında önemli bir adımdır.

Ceza davası ve Fethiye ceza avukatı ile ilgili konularda daha ofisimizden daha ayrıntılı bilgi almak ve ofisimize başvurmak için  0506 773 3969 numaralı telefonu arayabilir veya info@kocatepe.av.tr adresine mail gönderebilirsiniz. Ayrıca sitemizin iletişim kısmından bize ulaşabilirsiniz.

Stj. Av. Sena KARACA & Av. Mustafa KOCATEPE

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir