İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu Nedir ? (Kaçak Yapı Cezası)

İmar Kirliliği ne neden olma suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 184. Maddesinde Çevreye Karşı Suçlar bölümünde düzenlenmiştir. Hükmün düzenlenmesinin amacı çevrenin bozulmasının önlenmesi ve çevrenin korunmasıdır. Halk arasında kaçak yapı olarak da anılan ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapılar imar kirliliği olarak değerlendirilecektir. Öncelikle savcılık makamınca araştırılıp akabinde ceza mahkemesinde görülen davalardır. Bu konudaki bir ceza davası konusunda uzman bir ceza avukatı desteği alınması önemlidir.

İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu Nedir ?

Türk Ceza Kanunu‘nun 184. maddesinde düzenlenen bir suçtur. Yapı ruhsatı olmaksızın veya alınmış olan yapı ruhsatına aykırı yapı yapmak cezalandırılmaktadır. Bu yapılarak halk arasında kaçak yapı adı verilmektedir. Hükmün ilerleyen kısımlarında ise yapı kullanma izin belgesi (iskan) alınmaksızın yapı kullanımı cezalandırılmaktadır. Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi hakkınd linke tıklayarak daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

İmar kirliliğine neden olma
Madde 184- (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
(3) Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(4) Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tabi yerlerde uygulanır.
(5) Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla
ortadan kalkar.
(6) (Ek: 29/6/2005 – 5377/21 md.) İkinci ve üçüncü fıkra hükümleri, 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılmış yapılarla ilgili olarak uygulanmaz.

İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu Şikayete Tabi Midir ?

İmar kirliliğine neden olma suçu, şikayete tabi bir suç değildir. Kaçak yapı yapma suçu, çevre düzeni ve kamu düzeninin korunması amacıyla resen soruşturma açılır ve kovuşturulur. Yani, mağdur veya herhangi bir kişinin şikayeti olmadan, yetkili merciler suçun işlendiği şüphesiyle soruşturma başlatabilecektir.

İmar kirliliğine neden olan faaliyetlerini veya kaçak yapı gören veya fark eden bir kişi, bu durumu yetkililere bildirebilir. Bildirim, ilgili yerel yönetimler, belediyeler, çevre koruma kuruluşları veya ilgili yasal mercilere yapılabilir. Yetkililer, bildirilen durumu değerlendirerek gerekli soruşturmayı başlatır ve suçun varlığını tespit ederse soruşturmanın tamamlanması sonrasında ceza davası açılacaktır.

İmar Kirliliğine Neden Olma Suçunda Zamanaşımı 

İmar kirliliğine neden olma suçu şikayete tabi bir suç olmadığı için şikayet zamanaşımı göz önünde bulundurulmayacaktır. Yalnızca dava zamanaşımı söz konusudur. Dava zamanaşımı süresi ise 8 yıldır.

İmar Kirliliğine Neden Olma Suçunda Görevli ve Yetkili  Mahkeme

Kaçak yapı yapma suçu öncelikle yapının bulunduğu yer savcılık makamında soruşturulur. Soruşturma aşaması akabinde savcılık, şuçun oluştuğuna dair yeterli delil elde edebilir. Bu halde savcılık makamınca bir iddianame hazırlanarak görevli mahkemeye sunulacaktır. İmar kirliliğine neden olma suçunda görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise suçun işlendiği yer mahkemesidir.

İmar Kirliliğine Neden Olma Suçunda Uzlaşma  

Türk Ceza Kanunu’nun 253. Maddesinde uzlaşma kapsamındaki suçlar düzenlenmiştir. 253. Maddenin 1. Fıkrasında sayılan hallerden soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan suçlar ve şikayete bağlı olup olmadığına bakılmaksızın 1. Fıkranın (b) bendinde düzenlenen suçlar uzlaştırma kapsamına alınmıştır.

İmar kirliliğine neden olma suçu şikayete tabi olmadığı ve (b) bendindeki suçlardan olmadığı için uzlaştırma kapsamına girmemektedir.

İmar Kirliliğine Neden Olma Suçunun Cezası – Ceza Davası

Türk Ceza Kanunu’nun 184. Maddesine göre:

Madde 184- (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 

(2) Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

 (3) Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu HAGB

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı (HAGB) iki yıl veya daha altında olan cezalar bakımından uygulanma alanı bulmaktadır. Bir ceza davasında HAGB kararı verilebilmesi için sanığın daha önceden suç işlememiş olması ve HAGB kararı verilmesine rızası bulunması gerekir.

İmar kirliliğine neden olma suçu bakımından TCK.’nın 184. maddesinin 5. fıkrasında özel bir etkin pişmanlık hükmü ihdas edilmiştir. Sanık, bu etkin pişmanlık hükmünden yararlanabilecektir. Yargıtay kararlarında, zaten hükümde özel bir etkin pişmanlık durumu öngörüldüğünden dolayı bu suç için sanık hakkında HAGB kararı verilebilemeyeceği ifade edilmektedir. Dolayısı ile bu suç bakımından HAGB kararı verilemez.

İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu Adli Para Cezası

Adli para cezası bakımından ise adli para cezası bir yıl veya daha az cezayı gerektiren suçlarda verilebilen bir cezadır. İmar kirliliğine neden olma suçundan kaynaklı olarak verilen hapis cezasının 1 yıl veya daha az olduğu durumlarda hapis cezasının adli para cezasına çevrilebilmesi mümkündür.

İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu Cezanın Ertelenmesi

Kaçak yapı suçundan 2 yıl veya daha az süreyle hüküm giymiş olan kişi hakkında daha önceden de kasıtlı suç işlememiş olması şartlarının aynı anda bulunduğu durumlarda hapis cezasının ertelenmesi kararı da verilebilecektir.

İmar Kirliliğine Neden Olma Suçunda Etkin Pişmanlık

Türk Ceza Kanunu’nda ve diğer kanunlarda hangi suçlarda etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir. İmar kirliliğine neden olma suçunu düzenleyen 184. Maddenin 5. Fıkrasında da etkin pişmanlığın uygulanabileceği açıkça düzenlenmiştir. Dolayısıyla imar kirliliğine neden olma suçunda etkin pişmanlık mümkündür.

 (5) Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.

Fethiye Ceza Avukatı Ne Yapar ?

Fethiye ceza avukatı kavramıyla, ceza davalarında deneyim kazanmış bu alanda çalışan avukat kastedilmektedir. Bu avukatlar, sanığa yöneltilen suçlamalar ile mücadele etmek için en iyi stratejileri oluşturmaya çalışacaklardır. Böylece müvekkillerin haklarının savunulması için yasal imkanlar kullanılacaktır. İmar kirliliğine neden olma suçu diğer bir deyişle kaçak yapı suçu, ağır müeyyidesi olan suçlardandır. Uzman bir ceza avukatı yardımı olmadan delillerin analiz edilmesi ve savunma yapılması zordur. Bu sebeple hak kayıpları söz konusu olabilecektir.

Sonuç olarak, kaçak yapı suçu, ceza kanunları tarafından ciddi bir şekilde cezalandırılan suçlar arasındadır. Bu nedenle, bu suç ile suçlanan kişilerin, ulaşabildikleri en iyi ceza avukatı ile çalışmaları önemlidir. Fethiye ceza avukatı, kaçak yapı suçu konusunda deneyimli bir avukat olarak, suçlamaları düşürmek veya tamamen kaldırmak için, beraat odaklı mücadele eder. Davalar esnasında, ceza avukatı yardımı ile profesyonel bir şekilde savunma yapılabilecektir. Özellikle ceza davası sonucunda en az hasarla kurtulmak için ceza avukatı ile çalışmak tavsiye edilmektedir. Ceza avukatları, sanığa yöneltilen suçlamalara karşı mücadele etmek için gerekli bilgi ve deneyime sahiptir. Dolayısıyla ceza avukatı, müvekkillerinin haklarını savunmak için tüm yasal imkanları kullanacaktır.

Ceza Davası Etkin Bir Savunma İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?

Özellikle ceza davası ile karşı karşıya kalan kişiler, avukat yardımını değerlendirirken, aşağıdaki noktalara dikkat etmelidir:

  1. Avukatın önerilerine kulak verilmelidir : Uyuşturucu suçlamalarıyla karşı karşıya kalan kişilerin, avukatlarının önerilerini dikkate almaları önemlidir. Avukatlar, müvekkillerinin savunmasını hazırlarken, yasayı bilerek ve göz önünde bulundurarak hareket eder. Bu nedenle, müvekkillerin, avukatlarının tavsiyelerine uymaları, savunmanın başarısı için kritik önem taşır.
  2. Avukata yanlış bilgi verilmemelidir : Avukat yargı mercii değildir. Aksine, şüpheli veya sanığı yargı merciinin önünde savunmakla mükelleftir. Avukata doğru bilgi verilmesi, etkin savunma yapabilmek için önem arz edecektir. Avukat – müvekkil gizliliği çerçevesinde olayların olduğu gibi avukata anlatılması önemlidir.
  3. Suçun cezai sonuçları iyi anlaşılmalıdır : Ceza davaları, ciddi cezai müeyyideleri olan davalardır. Bu nedenle, müvekkillerin, bu hususu anlaması önemlidir. Avukatın hukuk dışı yollara saparak mucize yaratması beklenmemelidir. İyi bir ceza avukatı, müvekkilinin hakkını yasal çerçevede en iyi şekilde savunmaya çalışacaktır. Delillerin hukuka uygunluğunu analiz ederek beraat kararı alma amacıyla savunma yapacaktır. Ancak her zaman beraat mümkün değildir. Bu hallerde suç ve cezanın orantılı ve hakkaniyetli olması, ceza miktarının olabildiğince azaltılması, cezanın indirilmesi hedeflenecektir.
  4. Suçlamaların doğruluğu sorgulanmalıdır : Ceza davaları, bazen yanlış anlaşılmalardan veya yanlış yargılardan kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle, suçlamaların doğruluğunu sorgulamak, müvekkillerin haklarını korumak için önemlidir. Avukatlar, suçlamaların doğruluğunu sorgulamak için gerekli araştırmaları yaparlar ve müvekkillerinin savunmalarını hazırlarken bu bilgileri kullanırlar. Müvekkilin lehine olan delilleri toplayarak mahkemenin önüne getirmeye çabalarlar.
  5. Delillerin analiz edilmesi hayati önemdedir : Ceza davaları, hukuka uygun elde edilmiş, somut delillere dayanmalıdır. Bu nedenle, avukatların, suçlamaların temelinde yatan delilleri analiz etmeleri ve değerlendirmeleri önemlidir. Delillerin doğruluğunu sorgulamak ve hukuken kullanabilirliğini denetlemek, savunmaların hazırlanmasında önemli bir adımdır.

Ceza davası ile ilgili konularda daha ofisimizden daha ayrıntılı bilgi almak ve ofisimize başvurmak için  0506 773 3969 numaralı telefonu arayabilir veya info@kocatepe.av.tr adresine mail gönderebilirsiniz. Ayrıca sitemizin iletişim kısmından bize ulaşabilirsiniz.

Stj. Av. Melih TOPALOĞLU & Av. Mustafa KOCATEPE

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir