Uyuşturucu Madde Kullanma Suçu

Uyuşturucu kullanma suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 191. maddesinde düzenlenmektedir. Kullanmak maksadıyla uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak cezalandırılmaktadır. Cumhuriyet savcılığı tarafından bu suç sebebiyle soruşturmaya başlanması halinde uzman bir ceza avukatından destek alınması önemlidir. Fethiye ceza avukatı olarak bu yazımızda uyuşturucu kullanma suçunu inceleyeceğiz.

Uyuşturucu Madde Kullanma Suçu Nedir ?

Uyuşturucu kullanma suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 191. Maddesinde düzenlenmektedir. Suçun esasını oluşturan unsurları şöyledir:

  • Kullanmak maksadıyla uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak.
  • Kullanmak maksadıyla uyuşturucu veya uyarıcı madde kabul etmek.
  • Kullanmak maksadıyla uyuşturucu veya uyarıcı madde bulundurmak.
  • Uyuşturucu veya uyuşturucu madde kullanmak.

Madde 191-  (1) Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduran ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Uyuşturucu Madde Kullanma Suçu Önemli Olan Hususlar Nelerdir ?

  • Uyuşturucu Maddenin Satın Alındığı Yer 
  • Uyuşturucu Madde Kullanımının İkrarı 
  • Uyuşturucu Madde Raporu
  • Kan- İdrar Raporu
  • Uyuşturucu Maddenin Miktarı ve Türü

Uyuşturucu Maddenin Satın Alındığı Yer 

Telefon araması veya mesajlaşma ile uyuşturucu maddenin temin edilebilmektedir. Bu arama ve yazışma kayıtları soruşturma dosyasına savcının talimatıyla dosyaya eklenecektir.

Uyuşturucu Madde Kullanımının İkrarı

İfadelerin alınması sırasında şüphelinin uyuşturucu madde kullandığını alenen belirlenebilir. Bu durumda dosyanın sonraki aşamalarında suçun niteliğini belirlemek açısından önemli olacaktır. Maddenin kullanıldığının açıkça söylenmemesi bazen ciddi problemler doğurabilemektedir. Zira uyuşturucu maddenin ticareti suçu için daha ağır ceza öngörülmüştür. Sanığın bu hükümler uyarınca cezalandırılması gibi bir risk meydana gelecektir. 

Uyuşturucu Madde Raporu

Savcılık aşamasında ele geçirilen uyuşturucu maddeler savcının talimatıyla uyuşturucu maddenin niteliğinin belirlenmesi maksadıyla bilirkişiye gönderilecektir.

Kan-İdrar Raporu 

Kan-İdrar raporu şüphelinin gerçekten kullanıcı olup olmadığının belirlenmesi için önemli bir olacaktır. Şüphelinin yakalanmasından sonra gecikmeksizin kişiden alınan kan ve idrar örneklerinin sonucu soruşturma dosyasına eklenecektir. Böylece kişinin uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığı tespit edilecektir.

Uyuşturucu Maddenin Miktarı ve Türü

İşlenen suçun uyuşturucu madde kullanma suçu mu uyuşturucu ticareti suçu mu olduğunun tespiti önemlidir. Suç tipinin belirlenmesi bakımından önemli bir husustur. Ele geçirilen uyuşturucu miktarının kişisel kullanım sınırlarından fazla olması durumunda uyuşturucu ticareti hükümlerince yargılama yapılacaktır.

Kişisel Kullanım Sınırları Ne Kadardır ?

  • Esrar 4,5 gr/gün 
  • Kenevir 20 kök 
  • Eroin 150mg/gün
  • Kokain 60mg/gün 
  • Haplar 3-4 adet/gün
  • Metamfetamin 38gr/gün

Uyuşturucu Madde Kullanma Suçu Cezası Ne Kadardır?

Türk Ceza Kanunu’nun 191. Maddesine göre uyuşturucu kullanmak, uyarıcı madde satın almak, uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi kabul etmek, bulundurmak ve uyuşturucu ya da uyarıcı maddeyi kullanma suçlarının cezası 2 yıl ila 5 yıldır.

Bu suçtan kaynaklı olarak başlatılan soruşturmada şüpheli hakkında 5 yıl süreyle kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilir. Bu erteleme süre zarfında şüpheli hakkında en az 1 yıl olacak şekilde denetimli serbestlik tedbiri uygulanır. Hakkında denetimli serbestlik hükümlerine başvurulan kişi, gerek görülmesi halinde bu süre içinde tedaviye tabi tutulabilir.

Kişi bu erteleme süre zarfında kendisine yüklenen yükümlülüklere veya tedaviye uygun davranmaması durumunda, tekrar kullanmak amacıyla madde bulundurması, satın alması veya kabul etmesi durumunda ve madde kullanması hallerinde kişi hakkında kamu davası açılır. Ancak bu süre zarfında tedbir hükümlerine uygun davranıldığı takdirde kişi hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilir.

Uyuşturucu Madde Kullanma Suçu Etkin Pişmanlık Hükümleri Uygulanır Mı ?

Türk Ceza Kanunu’nun 192. Maddesine göre uyuşturucu madde kullanma suçunda etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması mümkündür.

Madde 192- (1) Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçlarına iştirak etmiş olan kişi, resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce, diğer suç ortaklarını ve uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin saklandığı veya imal edildiği yerleri merciine haber verirse, verilen bilginin suç ortaklarının yakalanmasını veya uyuşturucu veya uyarıcı maddenin ele geçirilmesini sağlaması halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz. 

         (2) Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduran kişi, resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce, bu maddeyi kimden, nerede ve ne zaman temin ettiğini merciine haber vererek suçluların yakalanmalarını veya uyuşturucu veya uyarıcı maddenin ele geçirilmesini kolaylaştırırsa, hakkında cezaya hükmolunmaz.

Bunun yanında resmi makamlar haber aldıktan sonra kişinin, gönüllü olarak suçun meydana çıkmasına ve failin yakalanmasına yardım eden kişi hakkında verilecek ceza yardımın niteliğine göre dörtte birinden yarısına kadar indirilir.

Kişi, hakkında uyuşturucu madde kullanma suçundan soruşturma açılmadan önce kişinin resmi makamlara veya sağlık kuruluşlarına tedavi amacıyla başvuruda bulunması durumunda kişi hakkında cezaya hükmedilemez. 

Ceza Davalarının Avukat İle Takibi – Fethiye Ceza Avukatı

Ceza davaları, kişilerin hürriyetini bağlayıcı mahkumiyet sonucu doğurabilmektedir. Bu sebeple, sanığın savunmalarını yaparken uzman bir ceza avukatı desteği alması önemli olacaktır. Hem ceza muhakamesi hukukuna ilişkin hem de davanın esasına ilişkin konularda uzman bir bakış her zaman önemlidir. Aksi halde geri dönüşü mümkün olmayan olumsuz sonuçlar doğabilemektedir. Halk arasında basit olarak karşılanan bir suç dahi kişiler için ciddi problemler doğabilmekte, örneğin kişinin adli sicil kaydına işlenmektedir.

Ceza davası hakkında uzman avukat desteği için Fethiye ceza avukatı ile görüşebilirsiniz. Bizimle iletişime geçmek için linke tıklayarak bizi arayabilir veya mesaj atabilirsiniz.

Stj. Av. Melih Topaloğlu & Av. Mustafa Kocatepe

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir