Mirasın Reddi Davası Nedir ? (Reddi Miras Nasıl Yapılır?)

Mirasın reddi davası, diğer bir ismiyle reddi miras davası; mirasçılara kendilerine kalan mirası reddetme hakkı veren bir hukuki prosedürdür. Bu yazımızda Fethiye miras avukatı olarak reddi mirasın nasıl yapılacağına ilişkin hukuki incelemelerde bulunacağız.

Mirasın Reddi (Reddi Miras) Davası Nedir ?

Mirasçılık ilişkisi bir kişinin ölümüyle birlikte geride bıraktığı malvarlığının mirasçılar tarafından nasıl paylaşılacağını belirler. Ancak bazı durumlarda mirasçılar arasında uyuşmazlıklar çıkabilir ve bu durumda mirasçı mirası reddetmek amacıyla mahkemeye başvurabilir.

Miras, mirasbırakanın hem aktif hem de pasif malvarlığını içerir. Dolayısıyla mirasçılar, miras bırakanın hem alacaklarına hem de borçları üzerinde hak ve yükümlülük sahibidirler. 

Mirasçılar, mirası reddetmek için reddi miras davası açabilirler. Bu davada mirasçı, mirasın reddedilmesini, mirasbırakanın alacaklarından ve halihazırda bulunan malvarlığından yararlanamamasını  ve yükümlülüklerinden muaf tutulmasını talep eder.

Türk Medeni Kanunu’nda mirasın gerçek reddi ve hükmen reddi olmak üzere iki ayrı düzenleme bulunmaktadır.

Mirasın Gerçek Reddi Nedir ?

Mirasın gerçek reddi Türk Medeni Kanunu’nun 609. Maddesinde düzenlenmektedir. Mirasçının mahkemede sözlü veya yazılı bir şekilde ret beyanı vermesi için ayırt etme gücünün bulunması ve ergin olması gerekmektedir.

Madde 609- Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla            yapılır.

Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekir. 

Sulh hakimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit eder.

 Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge verilir.

Tutanağın ve kütüğün nasıl tutulacağı Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikle düzenlenir.

Mirasın en yakın mirasçıların tamamı tarafından reddedilmesi durumunda tereke, mahkeme tarafından iflas hükümlerince tasfiye edilir. Tasfiye edilmesinin ardından kalan malvarlığı reddeden mirasçılar ve hak sahiplerine dağıtılır.

Mirasın Hükmen Reddi Nedir ?

Mirasın hükmen reddi Türk Medeni Kanunu’nun 605. Maddesinde düzenlenmektedir. Mirasbırakanın borcu alacağından fazla olduğu belli veya resmen tespit edilmiş ise miras kendiliğinden reddedilmiş sayılır. Mirasın hükmen reddinin gerçekleşmiş sayılması için mirasçıların ret beyanında bulunmalarına gerek yoktur. Ancak daha sonra çıkabilecek uyuşmazlıklar göz önünde bulundurularak mirasçıların sulh hukuk mahkemesine ret beyanında bulunmaları yararlı olacaktır. 

Madde 605-Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler. 

Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır.

Reddi Miras Süresi

Mirasın reddi süresi Türk Medeni Kanunu’nun 606. Maddesinde düzenlenmektedir. 

  Madde 606– Miras, üç ay içinde reddolunabilir.

 Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlar.

Reddi Miras Davasında Görevli Mahkeme Hangisidir ?

Mirasın gerçek reddine ilişkin olan ret davası hasımsız ve çekişmesiz yargı işi olduğundan davadaki görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. Hükmen ret söz konusu ise görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir.

Mirasın Reddi Davasında Yetkili Mahkeme Hangisidir ?

Reddi miras davasında yetkili mahkeme mirasın açıldığı yerdeki sulh mahkemesidir. 

TMK m. 609 – (3) Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge verilir.

Mirasın Reddi Halinde Miras Hakkı Kime Geçer ? 

Söz konusu husus Türk Medeni Kanunu’nun 611. Maddesinde düzenlenmiştir. Mirasın reddi beyanı veren kişi o miras bakımından ölmüş gibi hüküm doğurur dolayısı ile ret beyanı veren kişinin alt soyu mirasdan faydalanabilecektir.

Madde 611- Yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi, hak sahiplerine geçer.

Mirasın Reddi Davasının Avukat İle Takibi

Hukukumuzda davaların avukat aracılığı ile açılması kural olarak zorunlu değildir. Ancak bir davanın kazanılabilmesi için yalnızca haklı olmak yeterli olmayacaktır. Avukat, vatandaşın mahkeme huzurundaki vekilidir. Davanın açılmasından itibaren birçok usul kuralının yerine getirilmesi gerekir. Davanın ispatına yarayacak olan delillerin usul hukuku kurallarına uygun olarak mahkemeye sunulmalıdır.

Aynı zamanda dosyadaki tüm gelişmelerin takip edilmesi önemlidir. Ara kararların yerine getirilmesi gerekir. Dosyanın eksiksiz şekilde tekemmül edebilmesi için sıkı bir şekilde takibi önemlidir.

Avukatlar, profesyonel olarak davalarla ilgilenmektedir. Bu süreçlerin usul hukukuna uygun olarak sıkı bir şekilde takip edilmesini sağlamaktadırlar. Avukat, müvekkillerinin ek hiçbir işlem yapmasına gerek kalmadan davaları başından sonuna kadar takip etmektedirler. Buna istinaf ve temyiz aşamaları dahildir. Dava süreçlerinin tamamen avukat tarafından profesyonel şekilde takip edilebilmesi için avukata vekaletname verilmelidir. Yazımızın konusunu oluşturan miras hukuku davası için uzman bir miras avukatı desteği önemlidir. Böylece olası problemlerin önüne geçilmesini sağlanır. Fethiye miras avukatı, Fethiye davayı usul kurallarına uygun bir şekilde yürütecek ve nihayete erdirecektir.

Reddi Miras Davası Masrafı

Davaların açılabilmesi için belirli bir harcın ve gider avansının dosyaya yatırılması gerekmektedir. Dava masrafları her davada değişkenlik göstermektedir. Bazı davalarda, dava konusu malvarlığı değeri üzerinden nispi (oransal) harç alınır. Bazı davalarda ise matbu (sabit) harç söz konusudur. Hangi davada hangi harç türünün geçerli olduğunun tespiti önemlidir. Hangi davada ne kadar harç yatırılacağına dair uzman bir miras avukatı desteği alınmalıdır.

Dava harcı haricinde farklı giderler mevcuttur. Tebligat gideri, keşif gideri, tanık gideri, bilirkişi ücretleri gibi giderler karşılanmalıdır. Bu sebeple dava dosyasına bir miktar gider avansı yatırılması gerekecektir. Yargılama sürecinde yukarıda sayılan sebeplerle gider avansı ikamesi yapılması gündeme gelebilmektedir. Masraflarının belirlenmesi için uzman bir miras avukatından destek alınabilecektir.

Reddi Miras Davası Avukat Ücreti

Açmak istediğiniz davanın veya tarafı olduğunuz davanın konusuna göre avukatlık ücreti değişebilecektir. Her davanın iş yükü ve çalışma süreci birbirinden farklıdır. Avukatlar, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin altında bir ücret karşılığında iş üstlenemezler. Fethiye gayrimenkul avukatı olarak müvekkillerin koşullarına uygun olarak çeşitli ödeme imkanları sağlanmaktadır. Müvekkilin tatmin olacağı şekilde uygun çözümler üretilmektedir.

Reddi miras davası avukat ücreti hakkında Fethiye miras avukatı ile görüşmek için Hizmetlerimizle ilgili daha kapsamlı bilgiye ulaşmak ve gayrimenkul hukuku ile ilgili problemleriniz hakkında ofisimize başvurmak için info@kocatepe.av.tr adresine mail gönderebilir, 0506 773 3969 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Sitemizin iletişim kısmından bize ulaşarak Fethiye miras avukatı çalışmaları ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Stj. Av. Melih Topaloğlu & Av. Mustafa Kocatepe

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir