İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI NEDİR ?(İSİM NASIL DEĞİŞTİRİLİR ? SOYAD DEĞİŞTİRME)

İnternetteki birçok kullanıcı isim değişikliği, diğer bir deyişle adın değiştirilmesi davasını araştırmaktadır. Bu çerçevede Adımı nasıl değiştirebilirim ? İsim değişikliği nasıl yapılır? İsim nasıl değiştirilir ? İsim değişikliği davası nasıl açılır ? İsim değişikliği davası nedir ? Adın değiştirilmesi davası nedir ? Soyadımı nasıl değiştiririm? Soyad değişikliği nasıl yapılır? Soyisim değiştirilebilir mi ?gibi sorular gündeme gelmektedir. Bu yazıda bu konuda genel bilgiler verilmektedir. Makalemiz hukuki yönlendirme veya tavsiye içermez. İsim değişikliği davası açmak istiyorsanız uzman bir avukat desteği alınması tavsiye edilmektedir. Fethiye avukat olarak bize danışmak için sitemizin ”iletişim” kısmından irtibata geçebilirsiniz.

ADIN DEĞİŞTİRİLMESİ MÜMKÜN MÜDÜR ? (İSİM DEĞİŞTİRİLEBİLİR Mİ?)

İsim bir varlığı niteleyen, onu anlatmaya ve diğer varlıklardan ayırmaya yarayan söz öbekleridir. Tıpkı doğadaki varlıklar gibi insanları da birbirinden ayırmak için çeşitli isimler kullanılır. İsim kişilerin ayrılmaz bir parçasıdır. Her bireyin ismini özgürce seçme hakkı vardır ancak Türk Medeni Kanunu‘nun 27. Maddesine göre toplumsal yaşamda karışıklığa ve güvensizliğe neden olmaması adına ismin değiştirilmesi ancak haklı sebeplerle hakimden istenebilmektedir.

Kanunda haklı sebeplerin olması gerektiği yazsa da ilerleyen maddelerde haklı sebeplerin neler olduğuna değinilmemiştir. Buna göre hakim her davanın kendi özelinde hakkaniyete ve hukuka göre karar verecektir.

Hakim haklı sebepleri belirlerken adın; gülünç, ahlaka aykırı, telaffuzunun güç olması gibi nedenleri göz önünde tutmalıdır.

Ayrıca ad ve soyad değişikliği sadece ad ve soyadın tamamının değiştirilmesi anlamına gelmemektedir. Adın yanına yeni bir ad daha eklenmesi, iki adın bir tanesinin kaldırılarak tek ada düşürülmesi,ad ya da soyadda bulunan harflere bir harf eklenmesi ya da çıkarılması gibi farklı şekillerde ad soyad değişikliği talebi gündeme gelmektedir.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI (ADIN DEĞİŞTİRİLMESİ DAVASI)

İsim kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğu için isim üzerindeki tüm tasarruflar isme sahip olan kişiye aittir. Yani ismin değiştirilmesi için talepte bulunmaya sadece isme sahip olan kişi yetkilidir. İsim değişikliği davasında davalı taraf ise nüfus müdürlüğüdür.  Bu davada ad değişikliği talep edilebileceği gibi soyad değişikliği de istenebilir. Soyisim değişikliği de dava yolu ile yapılmaktadır.

İsim Değişikliği Davası‘nda adını haklı nedenlere dayanarak değiştirmek isteyen kişi bu haklı nedenleri ispat etmek zorundadır. Davacı bu hususta tanık gösterebileceği gibi başka bir isimle tanındığını ispatlayacak her türlü delili mahkemeye sunabilir. Tanık unsuru bu tür davalarda önemli bir yer taşımaktadır.

Türk Medeni Kanunu madde 27: Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir. 

Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur. 

Ad değişmekle kişisel durum değişmez. 

Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir

AD SOYAD DEĞİŞİKLİĞİNE DAİR İTİRAZ HAKKI VAR MIDIR ?

Türk Medeni Kanunu madde 27’ye göre ad soyad değişikliğinden dolayı zarar gören kişiler, bu değişikliği öğrenmelerinden itibaren 1 yıl içinde ad soyad değişikliğinin kaldırılması için itiraz edebilirler. Söz konusu zarar gerçekçi, objektif ve ispatlanabilir olmalıdır.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI NE KADAR SÜRER ?

İsim ve soyisim değişikliği davaları davacının hazırlığına bağlı olarak kısa sürede sonuçlandırılan davalardır. Kesin olarak süre verilmemekte birlikte mahkemenin yoğunluğuna göre diğer davalara kıyasla daha kıza bir sürede sonuçlanması beklenmektedir.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DAVASINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME HANGİSİDİR?

Nüfus Hizmetleri Kanunun 36’ncı maddesine göre; Nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları, düzeltmeyi isteyen şahıslar ile ilgili resmî dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet savcıları tarafından yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki görevli asliye hukuk mahkemesinde açılır. Kayıt düzeltme davaları (..) nüfus müdürü veya görevlendireceği nüfus memuru huzuru ile görülür ve karara bağlanır. Dolayısıyla söz konusu kanun maddesi gereğince adın değiştirilmesi için açılacak davalarda ‘Asliye Hukuk Mahkemesi’ görevlidir.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI AVUKAT ÜCRETİ

Reddi Miras Davası Avukat Ücreti

Açmak istediğiniz davanın veya tarafı olduğunuz davanın konusuna göre avukatlık ücreti değişebilecektir. Her davanın iş yükü ve çalışma süreci birbirinden farklıdır. Avukatlar, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin altında bir ücret karşılığında iş üstlenemezler. Fethiye gayrimenkul avukatı olarak müvekkillerin koşullarına uygun olarak çeşitli ödeme imkanları sağlanmaktadır. Müvekkilin tatmin olacağı şekilde uygun çözümler üretilmektedir.

İsim değişikliği davası avukat ücreti hakkında Fethiye isim değişikliği avukatı ile görüşmek için Hizmetlerimizle ilgili daha kapsamlı bilgiye ulaşmak ve ofisimize başvurmak için 0506 773 3969 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Sitemizin iletişim kısmından bize ulaşarak Fethiye avukat çalışmaları ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Av. Mustafa Kocatepe & Stj. Av. Sena Karaca

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir