BOŞANMA DAVASI

Bu makalemizde boşanma davaları ele alınmaktadır. Bu yazı hukuki yönlendirme veya tavsiye içermemektedir. Yalnızca genel bir bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Her bir davanın koşulları farklıdır. Ayrıntılı ve doğru bilgi için bir boşanma avukatı desteği alınması önemlidir. Fethiye boşanma avukatı, bu makalede bahsedilen hususlarda gerekli uzman desteğini sağlamaktadır.

Boşanma Davası Nedir ?

Boşanma karı-koca arasında kurulan evlilik bağının evlilikteki problemlerin çözülememesi veya eşler arasındaki ilişkinin bozulması durumunda bir mahkeme kararıyla sona ermesini ifade eder.

Bu davalar davası anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere iki şekilde açılabilir. Eşler aralarındaki evlilik bağını sonlandırmak için anlaşmalı boşanma protokolü imzalayabileceği gibi anlaşma olmaksızın mahkeme yoluyla çekişmeli dava yoluna da başvurabilirler.

Boşanma Davası Nasıl Açılır ?

Eşlerden biri veya her ikisi boşanmak istiyorsa çekişmeli veya anlaşmalı dava türlerinden birini açabilirler. İlk olarak tarafların hangi dava yoluna başvurabileceği kararlaştırılmalıdır. şlerin her ikisinin de boşanma davası açmak istemesi halinde anlaşmalı olarak dava açılması daha uygun olacaktır. 

Eşlerin yalnızca birinin boşanmayı istemesi durumunda veya her ikisinin de boşanmayı istemesi ancak anlaşma protokolünde kararlaştırılacak unsurlarda anlaşamamaları durumunda çekişmeli boşanma yoluna gidilecektir. Çekişmeli boşanma yoluna gidecek olan eş boşanma sebeplerini delilleriyle beraber sunduğu bir dava dilekçesi hazırlayarak mahkemeye sunmalıdır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir ?

Anlaşmalı boşanma davası, Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesinin 3. Fıkrasında düzenlenmektedir.

 TMK 166/3:    Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz. 

Yukarıdaki kanun maddesinde sayılan şartlar gerçekleştiği takdirde anlaşmalı boşanma davası sonuçlanabilir. Bu davalar davaları avukatla takip edilebilmesine rağmen anlaşmalı boşanma davalarında eşler duruşmada hazır bulunmalıdır.

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir ?

Çekişmeli boşanma davası Türk Medeni Kanunu’nun 161-166. Maddeleri arasında düzenlenmektedir.

Çekişmeli boşanma davasının açılabilmesi için ilgili kanun maddelerinde düzenlenen genel ve özel sebeplerden biri bulunmalı veya anlaşma protokolünde düzenlenmesi gereken hususlar üzerinde anlaşılamaması durumunda açılan dava türüdür.

Çekişmeli boşanma davasında davayı açacak olan eş dava sebeplerini tazminat talep edecekse eşinin kusurlu olduğuna dair bilgi ve belgeleri, gerekçesi bulunuyorsa nafaka talebini, eşlerin çocuğu olması durumunda çocuğun velayetini alabilmesi için gerekli olan bilgileri ayrıntılarıyla mahkemeye sunmalıdır. Davayı açacak olan eş, öne sürdüğü bilgileri ispat etmekle yükümlüdür. İspat edemediği takdirde dava,  mahkeme tarafından reddedilecektir.

Hangi Sebeplerle Boşanma Davası Açılabilir ?

Türk Medeni Kanunu’nda hangi sebeplerle boşanma davası açılabileceği maddeler halinde düzenlenmiştir. Bunlar: 

  • Evlilik birliğinin temelden sarsılması (şiddetli geçimsizlik)
  • Zina (aldatma)
  • Terk
  • Akıl hastalığı
  • Suç işleme ve haysiyetsiz yaşam sürme
  • Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış.

Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması (Şiddetli Geeçimsizlik) TMK Madde 166

Genel boşanma sebebi olan evlilik birliğinin temelden sarsılması, eşlerin birlikte yaşamak oldukları hayatın birlikte devam etmelerinin eşlerden beklenemez hale gelmesidir.

Zina (Aldatma) TMK Madde 161

Eşlerden birinin evlilik devam ederken kasten cinsel ilişkiye girmesi sebebiyle açılan davadır.

Eşlerden biri diğer eşin cinsel ilişkisini öğrendikten sonra 6 ay ve her halde 5 yıl içinde dava açması gerekmektedir.

Terk TMK Madde 164

Ortak yaşamın sürdürüldüğü hanenin eşlerden biri tarafından terk edilmesi durumunda diğer eşin açabileceği davadır. Şartları: 

      Elerden birinin evi terk etmesi gerekir.

      Terk eyleminin en az 6 ay sürmesi gerekir.

      Terk eden eşe hakim tarafından, eve dönmesi için ihtar çekilmesi ve eşin ihtara rağmen eve dönmemiş olması gerekir.

Akıl Hastalığı TMK Madde 165

Evliliğin, eşlerden birinin akıl hastalığı sebebiyle evliliğin çekilemez duruma gelmesi sonucu açılan davadır. Üç şartı bulunmaktadır:

      Akıl hastalığının dava açıldığı sırada bulunması gerekir.

       Akıl hastası olan eşin iyileşme olanağının bulunmaması gerekir. Bunun resmi sağlık raporuyla tespit edilmesi gerekir.

       Akıl hastalığı nedeniyle ortak yaşamın çekilmez hale gelmesi gerekir.

Suç İşleme ve Haysiyetsiz Yaşam Sürme TMK Madde 163.

Eşlerden birinin küçük düşürücü bir suç işlemesi durumunda açılabilecek dava türüdür. Her suç bu kapsama girmez, suçun küçük düşürücü nitelikte olması gerekir.

Hayata Kast, Pek Kötü  veya Onur Kırıcı Davranış TMK Madde 162

Bir eşin diğer eşin hayatına öldürme niyetiyle hayatına kast etmesi, onuruna karşı hakaretlerde bulunması ve yine vücut bütünlüğüne zarar verecek saldırılarda bulunması nedeniyle açılabilecek dava türüdür.

Boşanma Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Hangisidir ?

Boşanma davasında görevli mahkeme aile mahkemeleridir. Aile mahkemelerinin olmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemelerinde açılır ve görülür.

Dava, eşlerden birinin ikametgahının bulunduğu yer mahkemesinde veya dava açılmadan önceki eşlerin birlikte bulundukları yer mahkemesinde de açılabilir. Eşini terk eden ve  başka bir şehirde yaşamaya başlayan eş yaşamakta olduğu yer mahkemesinde de dava açabilecektir.

Boşanma Davasında Kullanılabilecek Deliller Nelerdir ?

Davacı açmış olduğu davadaki iddialarını ispatlamak için deliller karşı tarafın iddialarına karşı ise karşı ispat sunmalıdır. Davacı iddialarını ispatlayamazsa dava mahkeme tarafından reddedilir.

Mahkeme tarafından kabul edilebilecek hukuka uygun nitelikte olan deliller mahkemeye sunulabilir. Hukuka aykırı olarak elde edilmiş deliller mahkemece dikkate alınmaz ve bu delili mahkemeye sunan eş hakkında savcılık soruşturması başlatılabilir.

Tanık delilinin bu davada kullanılabilmesi mümkündür ancak tanık sadece birebir gördüğü veya duyduğu olaylar hakkında beyan verebilir.

Çekişmeli Boşanma Davasında Velayet

 Velayet, evlilik süresince anne baba tarafından birlikte kullanılır. Ancak davanın sonunda velayet anne veya babadan birine verilir. Velayetin kime verileceği mahkemede istenen uzman görüşüne ve hakimin takdir yetkisine göre belirlenir.

Velayette öncelik çocuğun menfaatidir. Hakim çocuğun üstün yararını gözeterek velayetin hangi eşe verileceğini belirler ve velayeti alamayan eş için çocukla ilişkisinin kesilmemesi amacıyla zaman dilimi belirlenir.

Boşanma Davasında Maddi ve Manevi Tazminat

Boşanma davasında tazminat talebi hakkı davanın mali sonuçlarından biridir. Dava sırasında kusurlu olan taraf hakim tarafından belirlenir ve kusurlu olan eşe bir tazminat yükümlülüğü yüklenir. Kusursuz olan eş kusurlu olarak belirlen eşten hem maddi hem de manevi tazminat talep edebilir.

Tazminat yalnızca kusursuz olan tarafın talebi sonucu dikkate alınacaktır. Mahkeme talep edilmemişse kendiliğinden tazminat ödenmesine hükmedemez.

Boşanma Davasında Nafaka   

Tedbir Nafakası: Dava açıldıktan sonra dava tarihinden başlayarak dava sonuçlanıncaya kadar geçen sürede eşlerden birinin geçimini sağlamak veya çocuğun ihtiyaçları için ödenen nafaka türüdür. Ekonomik durumu iyi olan eş için tedbir nafakası ödenmez ancak çocuk için ekonomik durum göz önüne alınmaz.

Yoksulluk Nafakası: Davanın sonuçlanmasından sonra hakim tarafından kusurlu olarak takdir edilen eşin ekonomik durumu göz önüne alınarak kusursuz olan eşe ödediği nafaka türüdür. Hakim kendiliğinden yoksulluk nafakası verilmesine karar veremez kusursuz olan eşin yoksulluk nafakasını talep etmesi gerekir. 

Bu davada yoksulluk nafakasının talep edilmesi durumunda  hakim eşlerin kusurluluğuna bakar ve daha kusurlu olan eş yoksulluk nafakası talep ederse bu nafakaya hükmedilemez.

İştirak Nafakası: Velayet kendisine verilmeyen eş, ergin olmayan çocuğun yetiştirilmesinde, sağlığından barınmasından vs. sorumludur. Bu nafaka türünde kusurluluğun bir önemi yoktur çünkü bu nafakanın amacı çocuğun üstün yararıdır.

Söz konusu nafakada çocuğun üstün yararı söz konusu olduğu için hakim iştirak nafakasına resen hükmedebilir.

Boşanma Davasında Mal Paylaşımı

Boşanma davası sürerken taraflar mahkemeden mal paylaşımı talebinde bulunabilirler. Mal paylaşımı boşanma davasıyla birlikte yürütülebileceği gibi ayrı bir dava açılarak da talep edilebilir.

 Ancak mal paylaşımına ilişkin dava boşanma davasının sonucuna göre sonuçlanacağı için mahkeme mal paylaşımı davasının sonuçlanmasını bekletici sorun olarak görür. MAL PAYLAŞIMI DAVASI İÇİN LİNKE TIKLAYARAK AYRINTILI MAKALEMİZİ OKUYABİLİRSİNİZ.

Boşanma Davasında Avukat Zorunlu Mudur ?

Hukukumuzda davaların avukat aracılığı ile açılması kural olarak zorunlu değildir. Avukat, vatandaşın mahkeme huzurundaki vekilidir. Ancak bir davanın kazanılabilmesi için yalnızca haklı olmak yeterli değildir. Davanın açılmasından itibaren birçok usul kuralının da yerine getirilmesi gerekir. Davayı ispata yarayacak olan delillerin usul hukuku kurallarına uygun olarak mahkemeye sunulması gerekmektedir. Aynı zamanda dosyadaki tüm gelişmelerin takip edilmesi, ara kararların yerine getirilmesi gerekmektedir. Dosyanın eksiksiz şekilde tekemmül edebilmesi için sıkı bir şekilde takibi önemlidir. Avukatlar, profesyonel olarak davalarla ilgilenmektedir. Bu süreçlerin usul hukukuna uygun olarak sıkı bir şekilde takip edilmesini sağlamaktadırlar. Avukatlar, müvekkillerinin ek hiçbir işlem yapmasına gerek kalmadan davaları başından sonuna kadar (istinaf ve temyiz aşamaları dahil) takip etmektedirler. Dava süreçlerinin avukat tarafından profesyonel şekilde takip edilebilmesi için kişiler genellikle bir avukata vekaletname vermektedir. Avukat aracılığı ile dava dosyalarını yürütmektedir. Özellikle uzman bir aile hukuku avukatı desteğine başvurulması birçok olası birçok problemin önüne geçilmesini sağlayacaktır. Fethiye boşanma avukatı, davayı usul kurallarına uygun bir şekilde yürütecek ve nihayete erdirecektir.

Boşanma Davası Masrafı Ne Kadardır ? (Boşanma Davası Masrafı Kaç Para Tutar ?)

Davaların açılabilmesi için belirli bir harcın ve gider avansının dosyaya yatırılması gerekmektedir. Dava masrafları her davada değişkenlik göstermektedir. Bazı davalarda, dava konusu malvarlığı değeri üzerinden nispi (oransal) harç alınırken, bazı davalarda matbu (sabit) harç söz konusudur. Hangi davada hangi harç türünün geçerli olduğu ve hangi davada ne kadar harç yatırılacağına dair uzman bir boşanma avukatı desteği alınması önemlidir.

Dava harcı haricinde, tebligat gideri, keşif gideri, tanık gideri, bilirkişi ücretleri gibi giderlerin karşılanabilmesi amacıyla dava dosyasına bir miktar gider avansı yatırılması gerekmektedir. Yargılama sürecinde yukarıda sayılan sebeplerle gider avansı ikamesi yapılması gündeme gelebilmektedir. Boşanma davası masraflarının belirlenmesi için uzman bir boşanma avukatı desteği önemlidir. Dava masrafları ile ilgili, sitemizin iletişim kısmından Fethiye boşanma avukatı ile iletişime geçebilirsiniz.

Boşanma Davası Avukat Ücreti

Açmak istediğiniz davanın veya tarafı olduğunuz davanın konusuna göre avukatlık ücreti değişebilecektir. Her davanın iş yükü ve çalışma süreci birbirinden farklıdır. Avukat, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin altında bir ücret karşılığında iş üstlenemeyecektir. Fethiye gayrimenkul avukatı olarak sunulan hizmetler karşılığında müvekkillerin koşullarına uygun olarak çeşitli ödeme imkanları sağlanmakta, her iki tarafın da tatmin olacağı şekilde uygun çözümler üretilmektedir.

Boşanma davası avukat ücreti hakkında Fethiye boşanma avukatı ile görüşmek, Hizmetlerimizle ilgili daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için info@kocatepe.av.tr adresine mail gönderebilir, 0506 773 3969 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Sitemizin iletişim kısmından bize ulaşarak Fethiye boşanma avukatı çalışmaları ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Av. Mustafa Kocatepe / Stj. Av. Melih Topaloğlu

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir